Hlavní obsah

V pondělí má vláda řešit zastropování cen a mimořádnou daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O zastropování cen energií a dalších opatřeních včetně zavedení mimořádné daně z neočekávaného zisku pro energo firmy, petrochemické společnosti a banky má vláda Petra Fialy (ODS) rozhodnout tento týden, nejpozději ve středu. Už v pondělí se ale k tomu ministři sejdou na mimořádném jednání kabinetu, poté, co o navrhovaných opatřeních včera večer jednaly špičky koalice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala a ministr průmyslu Jozef Síkela (vlevo)

Článek

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) v neděli nechtěl prozradit, s jakými konkrétními návrhy na dnešní mimořádné jednání vlády, která se sejde za účelem nastavení pomoci domácnostem, veřejnému sektoru a firmám, půjde.

Nejjednodušší cestou pomoci je podle něj jednotné stanovení limitu na maximální cenu energie za megawatthodinu včetně dalších poplatků za distribuci a daně z přidané hodnoty.

Příspěvek plošně možná jen letos

„To znamená, že domácnosti budou vědět, co je maximální cena, kterou zaplatí. Ty, kterým to nebude stačit, mohou využít další cesty a robustnost sociálního systému, jako například požádat si o příspěvek na bydlení,“ uvedl ministr.

Doplnil, že domácnostem má s vysokými cenami energií pomoci i tzv. úsporný tarif, který vláda schválila už na konci srpna. Průměrná výše podpory s energiemi bude celkem zhruba 15 tisíc Kč, letos však z toho dostanou domácnosti jen asi 4000 korun.

Celková výše pomoci kombinuje příspěvek skrze úsporný tarif a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energií, který činí 599 korun za každou megawatthodinu elektřiny. Odpouštění tohoto poplatku se týká také firem.

Fiala: Řešení vysokých cen energií bude připravené

Domácí

„První část pomoci včetně příspěvku, který přijde přes úsporný tarif, začne nabíhat ještě před začátkem topné sezony,“ řekl v neděli Síkela.

Dodal, že příspěvek pro letošní rok bude vyplacen bez ohledu na to, zda vláda rozhodne o zastropování cen energií pro domácnosti. Mohlo by dojít i k navýšení příspěvku. „Je možné, že se ta otázka na vládě znovu otevře,“ uvedl.

Pro příští rok by mohlo být upuštěno od plošné výplaty příspěvku a pomoc by mohla být podle Síkely adresná.

K dalším krokům podle něj vláda potřebuje legislativní změny, například k zásahům do záloh za energie. K zastropování cen energií v neděli vyzval vládu i prezident Miloš Zeman.

„Kladu důraz především na zastropování. Myslím si, že všechno ostatní je okrajové,“ řekl.

Zeman: Na pohřeb Alžběty II. pojede Petr Fiala. V budoucnu mu to vrátím

Domácí

Vláda by podle něj měla na základě zákona o cenách prosadit regulaci cen energie, a to na základě nákladové ceny plus přiměřeného zisku. „Dejme tomu zisk, který je průměrem za posledních několik let před energetickou krizí,“ dodal.

Topná sezona v Česku oficiálně trvá od září do května, podle vyhlášky dodávka tepla začíná v okamžiku, kdy dva po sobě jdoucí dny klesne průměrná denní teplota pod 13 stupňů a není další den očekáván vzestup teplot. Obvykle to nastává během září.

Reklama

Výběr článků

Načítám