Hlavní obsah

Fiala: Řešení vysokých cen energií bude připravené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) bude mít Česká republika přichystané vlastní řešení cen energií, které v případě potřeby doplní či zcela nahradí celoevropské řešení, na němž se země EU chtějí dohodnout v pátek na summitu. Vše se podle Fialy bude odvíjet od výsledné dohody.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Petr Fiala (ODS)

Článek

„V pátek uvidíme, k čemu se nám podaří dospět na evropské úrovni. Následovat bude potom představení národního řešení, které bude to evropské doplňovat nebo nahrazovat,“ uvedl v úterý premiér při návštěvě Hořic.

„Zjišťuji stále větší podporu pro dosažení evropského řešení, která tady ještě před měsícem nebyla. Situace v Evropě se výrazně posunuje i díky našim aktivitám,“ řekl s tím, že podle dohody na evropské úrovni zvolí Česko variantu národního řešení.

„Cíl je jednoznačný, aby občané i firmy měli dostatek energie za přijatelné ceny,“ řekl Fiala.

V pátek se koná mimořádná evropská rada pro energetiku, kterou do Bruselu svolala Česká republika jako předsednická země EU.

EU bude v Praze probírat dva návrhy řešení cen energií

Ekonomika

Na stole jsou podle vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) dva možné scénáře.

Jeden počítá s oddělením ceny plynu od ceny závěrné elektrárny, která určuje ceny elektřiny. „To znamená, aby ty vysoké ceny plynu, které jsou právě předmětem energetické války, neovlivňovaly ceny elektřiny,“ uvedl Síkela.

Druhý návrh chce stanovit maximální ceny všech jiných výrob elektřiny kromě plynové.

Reklama

Výběr článků

Načítám