Hlavní obsah

Zeman: Na pohřeb Alžběty II. pojede Petr Fiala. V budoucnu mu to vrátím

Aktualizováno

Za Českou republiku se pohřbu britské královny Alžběty II. zúčastní premiér Petr Fiala (ODS). V nedělním pořadu radia Frekvence 1 to uvedl prezident Miloš Zeman.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

„Poprosil jsem Petra Fialu, aby se toho zúčastnil. Mně zakázali lékaři létat, protože mám díru v břiše kvůli sondě. Petr Fiala souhlasil, takže jsem mu poděkoval a řekl jsem mu, že mu to oplatím,“ uvedl Zeman.

Královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek v odpoledních hodinách na zámku Balmoral ve Skotsku. Následníkem trůnu se stal král Karel III., nejstarší syn královny.

Prezident Zeman pozval na návštěvu krále Karla III.

Domácí

Zeman dříve uvedl, že zprávu o skonu královny přijal s hlubokým zármutkem. „Její oddaná služba monarchii, nesmírná pokora a vznešenost zůstane navždy v našich srdcích,“ uvedl prostřednictvím svého mluvčího.

Foto: Novinky

Miloš Zeman

„Byla to vzácná osobnost. Nejde jenom o jednoho konkrétního člověka, jde o to, že v Británii je královna zobrazením a ztělesněním mnohasetleté tradice. Je to něco podobného, jako kdyby nám vládli Přemyslovci. Právě symbol té obrovské kontinuity dějin je něco, co dává královně nesmírně vlivnou pozici,“ doplnil v neděli Zeman.

Zároveň uvedl, že král Karel III. je „zcela jistě tím nejpovolanějším, kdo na tradici Alžběty může navázat“. V souvislosti se svým dřívějším pozváním Karla III. na návštěvu České republiky doplnil, že nevidí důvod, proč by nový král nemohl zemi navštívit.

Zeman nařídil stáhnout na Hradě vlajky na půl žerdi

Domácí

Rakušana by odvolal, pokud by mu to Fiala navrhl

Dále Zeman mluvil například o tom, že by z pozice ministra vnitra odvolal předsedu hnutí STAN Víta Rakušana, pokud by mu to premiér Fiala navrhl. V čele STAN prý měl Rakušan příliš mnoho neúspěchů.

„Svého času jsem ocenil, že Rakušan jako ministr zvládl migrační vlnu z Ukrajiny, na druhou stranu nejde jen o pana Hlubučka (Petr; bývalý člen STAN zapojený do kauzy Dozimetr  pozn. red.), jde o celou sérii skandálů, které hnutí STAN v poslední době provázely, a on za to jako předseda nese určitý díl odpovědnosti,“ uvedl český prezident.

Řešení krize? Zastropování cen energií

Zeman by za nejlepší řešení energetické krize považoval zastropování cen energií, jiné možnosti považuje za okrajové.

„Já kladu důraz především na zastropování a myslím si, že všechno ostatní je okrajové,“ podotkl Zeman.

Vládu kritizoval za to, že stále neuvedla v provoz úsporný tarif.

„Nic není černé a bílé. Já oceňuji, že se vládě podařilo vyřešit problém s dodávkami zkapalnělého plynu, na druhou stranu mám své pochybnosti o úsporném tarifu, připravuje se strašně dlouho, už od března, jeho dosah krizi navíc vlastně neřeší. My Češi máme vlastnost vše kritizovat a vyhnout se návrhům,“ přiznal Zeman.

Česká politika je na tom prachbídně. Prezidentovi či vládě důvěřuje sotva třetina lidí

Domácí

„Kdysi jsem říkal, že máme řadu let platný zákon o cenách, nemusíme si vymýšlet nic nového, nějaké úsporné tarify, které ani nejsou úsporné. Měli bychom v rámci zákona prosadit regulaci cen energie, a to na základě nákladové ceny plus přiměřený zisk, dejme tomu zisk, který je průměrem za posledních několik let před energetickou krizí,“ doplnil.

„Já bych jako argument uvedl, že něco podobného už dlouhá léta existuje v případě vody, která je de facto veřejným statkem, stejně jako elektřina. Voda je dlouhá léta cenově zastropována a nikdo se tomu nebrání a nikdo nechce kompenzace. Doporučuji jít touto cestou a nevymýšlet si celou řadu nesmyslů,“ doplnil.

Kulatý stůl o energetice s vládou, členy parlamentu či odboráři svolá Zeman podle svých slov až po komunálních a senátních volbách.

Můj zdravotní stav? Dost těžká chvíle, ale dostal jsem se z toho

Mluvil také o svém zdravotním stavu z roku 2021, kdy byl na konci roku dva měsíce v nemocnici.

„Měl jsem zdánlivě banální nechutenství, ale na vlastní kůži jsem se dozvěděl, že i banální nechutenství, pokud je velmi intenzivní, může způsobit potíže metabolismu. To znamená, že vám nechutná jíst, hubnete, ztrácíte mimo jiné svalovou hmotu. To byla dost těžká chvíle a díky lékařům jsem se z toho dostal,“ uvedl.

Zeman se právě kvůli loňské hospitalizaci vyjádřil k psychiatričce a bývalé ministryni pro lidská práva Džamile Stehlíkové, po níž u Obvodního soudu pro Prahu 3 žádá omluvu a milion korun na Fond ohrožených dětí za její tehdejší výroky o jeho zdravotním stavu.

Prezident potřebuje psychiatra, řekla Stehlíková před soudem se Zemanem

Domácí

„Já sice nevidím důvod, proč na paní Stehlíkovu nějak reagovat, protože nestojí za to, ale chtěl bych říci, že si samozřejmě moje zdravotní problémy vymyslela. Je zajímavé, že o skutečném zdravotním problému vůbec nemluvila – to bylo to nechutenství, metabolismus,“ řekl Zeman.

„Ona mluvila o deliriu tremens, že jsem závislý na alkoholu a tabáku. Kdybych byl, tak už téměř rok nekouřím a nepiju alkohol. V každém případě ten milion korun, pokud ho vysoudím, dám jako obvykle na Fond ohrožených dětí, tedy na Klokánky, kam pravidelně jako prezident každý měsíc přispívám 60 tisíc korun,“ doplnil.

Zagorové udělí letos vyznamenání in memoriam

Uvedl také, že letos udělí vyznamenání in memoriam zpěvačce Haně Zagorové. Devítinásobná držitelka ocenění Zlatý slavík zemřela v srpnu ve věku 75 let.

„Ano, znovu jí udělím státní vyznamenání. Když jsme o tom spolu jednali a já jsem ji navrhl před několika lety (v roce 2019 – pozn. red.), tak tehdy paní Zagorová namítala, že je to zrovna v roce výročí, kdy Jakeš na Červeném Hrádku pronesl projev o ‚hodné holce‘ (1989). Paní Zagorová si vyznamenání z toho důvodu nepřála, ale nepřála si ho v tom roce. Teď bohužel budu nucen vyznamenání udělit in memoriam,“ přiznal Zeman.

Mluvil také o Michailu Gorbačovovi, který před dvěma týdny zemřel ve věku 91 let.

Poslední pocta Gorbačovovi: Bez Putina, ale s Orbánem a diplomaty ze Západu

Zahraniční

„Setkání s ním bylo několik. Samozřejmě že ti, kdo se domnívají že svrhli komunistický režim ať u nás nebo jinde mě budou kritizovat, ale komunistický režim v Československu i jinde svrhnul, aniž by to chtěl, Michail Gorbačov. Někdy se úmysly rozcházejí s reálnými výsledky činnosti, ale uvědomte si, že Gorbačov v době, kdy tady byly demonstrace, v listopadu 1989, zakázal zásah sovětské armády, která tehdy byla na našem území.“

„Kdyby nic jiného, budu tvrdit, že komunistický režim spolusvrhl Gorbačov. A kdyby nebylo jeho, tak by toho bohužel naše tehdejší opozice sama o sobě moc nedokázala,“ zakončil Zeman.

Výběr článků

Načítám