Hlavní obsah

Předčasné splacení hypotéky se od ledna prodraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé si za předčasné splacení hypotéky připlatí. Vládní koalice se v minulých dnech dohodla na tom, že poplatek za to bude od ledna až jedno procento ze zbývající částky úvěru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) přichází na zasedání vlády.

Článek

„V tomto smyslu byl navržen pozměňovací návrh, že bude možný poplatek 0,25 procenta za každý rok do konce fixace, nejvýše však jedno procento nesplacené jistiny,“ potvrdil Právu lidovecký poslanec Michael Kohajda.

S informací přišla jako první Česká televize. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) původně navrhoval až dvouprocentní poplatek za předčasné splacení hypotéky, s tím ale většina koaličních poslanců nesouhlasila.

Hypotéky mírně zlevňují

Ekonomika

Nyní si banky mohou účtovat za splacení hypotéky před koncem fixace úrokové sazby řádově stokoruny, na které mají nárok v podobě administrativního poplatku. Po změně to ale budou i desetitisíce.

Stanjura a banky mluví o kompromisu

Stanjura označil jednoprocentní poplatek z nesplacené jistiny úvěrů za kompromisní variantu, která bude mít i jeho podporu. Šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob upřesnil, že by se to mělo týkat jenom nových smluv, respektive od okamžiku nové fixace.

Opozice chce navrhovanou sankci za předčasné splacení hypotéky z novely, která zároveň přináší změny ve třetím důchodovém pilíři, úplně vypustit. „Když ale ta pravidla nedáte, tak si banky kryjí rizika tím, že je rozprostřou na všechny, kdo čerpají hypotéku,“ vysvětloval předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN).

Bankéřům vadí častá migrace klientů s hypotékami mezi bankovními domy, což nový poplatek zřejmě omezí.

V případě zpoplatnění předčasného splacení hypotéky banky nejednou porušily nynější legislativu, když se odvolávaly na nejasný právní výklad. Změnu vítají. „Tento návrh bereme jako politickou realitu a tedy kompromis. Jsme rádi, že se pravidla vyjasní a obě strany, klient i banka, budou vědět, za jakých podmínek je možné hypotéku při porušení fixace splatit,“ sdělil Právu mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

„V případě nepřijetí novely by mohlo dojít k omezení či úplnému vymizení dlouholetých fixací hypoték,“ tvrdí.

O novém poplatku by měli poslanci hlasovat v polovině listopadu. Novela počítá i se dvěma novými situacemi, kdy půjde úvěr předčasně splatit bez sankce. A to při vypořádání manželů po rozvodu a prodeji nemovitosti po dvou letech od jejího nákupu. Dnes je to možné v těžkých životních situacích, případně lze každý rok v období podpisu smlouvy splatit až 25 procent jistiny.

Zasahovaly i soudy

Nynější zákon stanoví, že banka poskytující hypotéku má nárok na náhradu účelně vynaložených nákladů, které jí v souvislosti s předčasným splacením vzniknou. Banky tyto poplatky účtovaly rozdílně, některým kvůli způsobu výpočtu udělila Česká národní banka pokutu.

Žena z Přerovska letos vyhrála soudní spor s bankou, která jí za předčasné splacení hypotéky vyměřila poplatek za úrokovou ztrátu 44 tisíc korun. Na základě rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 4 a posléze i odvolacího Městského soudu v Praze jde ze strany banky o bezdůvodné obohacení. Nárokovat si může podle soudců v těchto případech pouze administrativní poplatek v podobě vynaložených nákladů, napsala ČTK.

Hypotéka za deset procent? I to je dnes realita

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám