Hlavní obsah

Hypotéky mírně zlevňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu mírně klesá pátý měsíc v řadě a k počátku října činila 6,05 %.

Foto: Jindřich Ginter

Stěhování do novostavby na pražské periferii. Ilustrační foto

Článek

„Hypoteční sazby nadále pozvolně klesají díky akcím bank a nabídkám nižších sazeb pro tzv. zelené hypotéky, kdy financovaná nemovitost musí splňovat energetickou náročnost A nebo B,“ uvedl analytik společnosti Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a nabídkové sazbě 6,05 % klesla o 120 korun na 22 650 korun. V porovnání se situací před pěti měsíci se snížila o 600 korun.

Nejvýraznější pokles úrokových sazeb zaznamenaly hypotéky fixované na jeden rok. Hypotéky do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) zlevnily v průměru o 0,14procentního bodu na 6,43 procenta a hypotéky pro mladé do 36 let (LTV nad 80 procent) o 0,08 procentního bodu na 6,01 procenta. Úrokové sazby hypoték s LTV do 80 procent a fixací na deset let klesly o sedm procentních bodů na 5,88 procenta a s LTV nad 80 procent o jeden procentní bod na 6,22 procenta.

Žena vyhrála soudní spor s bankou ohledně poplatku za předčasné splacení úvěru

Ekonomika

Mladí si připlatí za tří a pětiletou fixaci

Naopak za hypotéky s fixací na tři a pět let si mladí žadatelé naopak připlatí. U fixací na tři roky vzrostla úroková sazba v průměru o pět bazických bodů na 6,38 % a u fixací na pět let o šest bazických bodů na 6,18 %. „Pro další vývoj by mohlo být impulsem snížení základních úrokových sazeb. O něm se hovoří v souvislosti s listopadovým jednáním České národní banky,“ dodal Sýkora.

Pohyby v řádu desetin nemají na hypoteční poptávku a dostupnost bydlení žádný zásadní vliv, míní zakladatel společnosti Patron GO Jiří Paták. Dokud ČNB nesníží základní sazbu, trh se podle něj bude pohybovat na současných číslech. „Oživení realitního trhu, které od léta sledujeme, táhnou především nákupy v hotovosti,“ dodal.

Konzultantka společnosti 4fin Karolína Vorlíčková doplnila, že kvůli menší poptávce po hypotékách se banky snaží klienty nalákat na výhodnější sazby, než má konkurence. V nejbližších měsících očekává dále pozvolné snižování úrokových sazeb, a tím zvyšující se poptávku po úvěrech a oživení trhu s nemovitostmi.

Vyléčeným z rakoviny zlevní hypotéky

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám