Hlavní obsah

Hypotéka za deset procent? I to je dnes realita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hypoteční sazby se sice v prvotních nabídkách pohybují kolem šesti sedmi procent, a pokud má žadatel dostatečné příjmy, může si vyjednat i o procento nižší sazbu. Jenže u krátkodobých fixací nebo třeba nových živnostníků jdou sazby až k osmi, či dokonce deseti procentům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nabízet úrok 9,99 procenta neváhá u jednoleté fixace mBank. Její hypoteční kalkulačka na webu potvrzuje, že například při ceně pěti milionů korun za nemovitost a dnes nijak vysoké hypotéce na dva miliony s dobou splácení dvacet let činí měsíční splátka 19 287 Kč.

U fixace na tři roky je pak úrok 7,99 procenta, u pětiletého zmražení úroků 6,99 procenta.

„Průměrná hypoteční sazba sice mírně klesá, stále se však nachází z historického pohledu na vysokých úrovních,“ připustila ve zprávě bankovní asociace manažerka pro hypoteční úvěry mBank Soňa Holíková.

Pro příští rok očekává výraznější pokles úrokových sazeb. „To by již klienti mohli oproti současnému stavu pocítit jako výraznější změnu“, dodala Holíková.

Hypotéky mírně zlevnily, zájem o ně ožívá

Finance

Kdo má navíc, čerpá levněji

Někde je však možné vyjednat si slevu. „U některých bank si lze sjednat hypotéku i se sazbou nižší téměř o jedno procento,“ potvrdil hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Velmi záleží na výši hypotéky. Pokud totiž žadatel dosáhne po prověření bonity, tedy schopnosti splácet, na nadprůměrnou pětimilionovou hypotéku, tak se dostane na sazbu i kolem 5,6 procenta.

Lepší podmínky může vyjednat klientovi nezávislý hypoteční obchodník, protože s poptávkou najednou osloví více bank.

Průměrná výše hypotéky v srpnu podle Hypomonitoru bankovní asociace vzrostla a vrátila se na 3,1 milionu korun.

Příklad splátek

Měsíční splátka hypotéky ve výši 3,113 milionu korun v závislosti na délce splatnosti a úrokové sazbě
splatnostúrok 5,78 %7,0 %
25 let19 651 Kč22 005 Kč
30 let18 236 Kč20 714 Kč
Zdroj: ČBA

Objem hypoték v červenci klesl, sazby jsou nejníže od loňského srpna

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám