Hlavní obsah

Povinnou penzijní rentu vláda odložila, reforma má skluz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za jednorázový výběr z důchodového spoření nebudou od ledna hrozit sankce, jak to plánovala vládní koalice. Ta se nakonec na pozměňovacím návrhu, který měl postihy zavést, a zároveň tím zvýhodnit pravidelnou měsíční rentu, prozatím nedohodla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zároveň se opět odkládá ucelené představení důchodové reformy, které ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) původně avizoval na září.

Ačkoliv se ministři napříč koalicí vymezují vůči tomu, aby si lidé své úspory na stáří vybírali všechny najednou, jak se tomu nezřídka stává například kvůli jednorázové větší koupi, a horují za postupně uvolňovanou pravidelnou rentu, zůstalo zatím jen u představ.

„Co se týká anuitního vyplácení úspor z produktů třetího pilíře, ten nyní není v novele obsažen a není plánováno ani jeho doplnění,“ řekl Právu ekonomický expert lidovců a poslanec Michael Kohajda.

Vláda nicméně do budoucna dál počítá s tím, že kdo vybere naspořené peníze najednou, přijde o státní příspěvky či o daňové zvýhodnění. Týkat se to má jen nových smluv.

Aktuálně předpokládáme, že by otázka měla být dořešena do šesti měsíců
Michael Kohajda, KDU-ČSL

„Musíme promyslet, jak motivovat účastníky, aby rentu více využívali. Je vyloučeno, že by se to týkalo stávajících smluv,“ prohlásil už dříve ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Platí, že v rámci koaličních jednání se za ministerstvo budeme k tomuto tématu chtít vrátit,“ potvrdil Právu mluvčí resortu práce Jakub Augusta. „Týkat se to bude všech produktů v rámci třetího pilíře důchodového systému,“ dodal Kohajda.

Podle něj je potřeba, aby obdobné povinnosti vztahující se ke způsobu vyplácení platily u všech spořicích produktů, tedy například i u nově zaváděného dlouhodobého investičního produktu.

Vláda neplní své sliby o penzích

Domácí

„Jde o to, aby některé produkty nebyly touto povinností znevýhodněny. „Aktuálně předpokládáme, že by tato otázka měla být dořešena do šesti měsíců,“ doplnil poslanec.

Úpravu pravidel pro výběr peněz z penzijního fondu měla platit od ledna. Ministerstvo práce se ji původně chystalo navrhnout v rámci novely, která od Nového roku ve třetím penzijním pilíři například mění nastavení státních příspěvků či zavádí zmíněný investiční produkt DIP. Novelu včera ve druhém čtení projednávala Sněmovna, ovšem bez návrhu na změnu v rentě.

Reforma má být do konce roku

Vláda už od října znevýhodnila předčasné důchody a omezila budoucí valorizace penzí. Předložení souboru dalších změn v důchodovém systému, které by se měly týkat i věku odchodu do penze či výpočtu důchodů, se však již druhý měsíc po sobě odkládá.

Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měl jím vedený úřad předložit svůj návrh zákona o reformě penzí už v září, poté na začátku října. Jak ale ministerstvo Právu sdělilo, ještě vypořádává připomínky.

„Legislativní proces se rozběhl, je již ukončeno vnitřní připomínkové řízení a nyní dopracováváme připomínky. Cílem je, aby materiál byl do konce roku na vládě. Do té doby kompletní návrh určitě podrobně představíme,“ ujistil mluvčí Augusta.

Vláda počítá s úpravou věku pro odchod do důchodu – nově se má od roku 2025 nastavovat lidem v padesáti letech podle očekávané doby jejich dožití. Dojít má k prodloužení doby, kterou lidé stráví prací.

Například u ročníku narozeného v roce 1966 se má důchodový věk prodloužit ze 65 let na 65 let a dva měsíce, u ročníku 1967 se protáhne ještě o další dva měsíce.

Nově přiznávané důchody by také měly růst pomaleji než ty nynější, a to o 150 až 200 korun ročně. Garantovaná penze by měla činit pětinu průměrné mzdy místo nynější desetiny. Za dobu rodičovské či za dobu péče o blízké mají být fiktivní odvody podle průměrné mzdy. Návrh má být později doplněn i o výhodnější předčasné důchody pro lidi pracující v náročných profesích.

Co se má změnit ve třetím pilíři
Stát má od ledna na důchodové spoření přispívat až od úložky 500 korun měsíčně, zatímco dosud příspěvek poskytuje všem, kdo si šetří od 300 Kč.
Příspěvek stoupne na 100 až 340 korun (maximální podpora bude při měsíční úložce aspoň 1700 Kč), kdežto teď činí 90 až 230 Kč (a nejvyšší příspěvek je od vkladu tisíc korun).
Nárok na příspěvek už nemají mít od července 2024 starobní důchodci.
Minimální povinná spořicí doba pro nárok na vyplacení státního příspěvku se prodlouží z pěti na deset let.
Penzijní společnosti budou nabízet tzv. alternativní účastnický fond s možností dynamické investiční strategie.
Ostatní finanční instituce budou moci nabízet lidem k zajištění na stáří dlouhodobé investiční produkty, například akcie, dluhopisy či podíly v investičním fondu. Budou stejně daňově zvýhodněné jako penzijní fondy a životní pojištění.

Jak se komu vyplatí v práci skončit

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám