Hlavní obsah

Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborové svazy vyhlásily s okamžitou platností kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku stávkovou pohotovost. Oznámil to šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula po odborářském jednání. O konsolidačním balíčku budou v pondělí odpoledne jednat zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference ČMKOS, na které předseda Josef Středula zhodnotil návrh vlády k úspornému balíčku.

Článek

„ČMKOS s okamžitou platností vyhlašuje stávkovou pohotovost. Je to pro nás velmi vážná situace. Jsme přesvědčeni, že to, co se odehrálo ve čtvrtek, překročilo všechny meze, které jsme si uměli představit,“ oznámil v pondělí na tiskové konferenci Středula.

Středula vládu kritizoval za to, že s odbory nevede seriózní sociální dialog. „Celý půlrok jsme se snažili vládu přesvědčit, ať si sedneme za jednací stoly. Nic se neodehrálo,“ řekl.

Středulovi vadí nekoncepčnost vládních kroků. Opatření podle něj dopadnou zejména na zaměstnance, jejich rodiny a na důchodce.

Odboráři chtějí v úterý dopoledne na tiskové konferenci představit konkrétní dopady na rodiny. Podle Středuly to je v ročním vyjádření přes 100 000 korun.

Odborový předák vyzval ke spolupráci nezávislé odborové svazy. Vyhlášenou stávkovou pohotovost označil za nejmírnější prostředek, který mají odbory v repertoáru.

Konsolidační balíček

Vláda Petra Fialy představila dlouho očekávaný seznam změn, kterými chce snížit zadlužování státu a ozdravit veřejné finance. Co vše tzv. konsolidační balíček obsahuje:

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Domácí

Odborářům podle dřívějšího vyjádření vadí například snížení objemu sumy na platy státních zaměstnanců, možné zdražování po úpravě DPH, zavedení nemocenských odvodů či zvyšování penzijního věku.

„Například kalkulace typu, když všem zavedeme nemocenskou, získáme 24 miliard korun, považujeme za zcela nemístné. Lidé nezpůsobili tyto problémy, způsobili to politici svými špatnými rozhodnutími ať už za vlády minulé, tak za vlády současné,“ řekl v pondělí Středula.

Vláda ve čtvrtek představila rozsáhlý konsolidační balíček, který má ozdravit veřejné finance. Příští rok by to mělo přinést pozitivní efekt ve výši přes 94 miliard korun, po dvou letech pak téměř 148 miliard.

K možné stávce odborů se už v neděli vyjádřil premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že se nenechá zastrašit. „Já nevím, proč by byla generální stávka, když ta opatření jsou sociálně citlivá. My z opatření nebudeme ustupovat. Já se nenechám zastrašit, ani vláda se nenechá zastrašit,“ řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce Fiala.

Fiala: Nenecháme se zastrašit stávkami

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám