Hlavní obsah

Lyže už nejdou na dračku. Nejméně se kupují běžky

Lyže před zimní sezonou zdražily meziročně o 20 procent a sjezdové lyže s vázáním se podle statistiků prodávaly v průměru za 8800 korun. Kdo se nyní chystá nakoupit lyžařské vybavení, může najít v obchodech i na e-shopech výrazné slevy. Poptávka je totiž slabší.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„V meziročním srovnání pozorujeme na Zboží.cz v prosincových datech pokles zájmu o lyžařské vybavení ze strany uživatelů,“ řekla Právu Kateřina Nejedlá, datová analytička ve společnosti Seznam.cz. U sjezdových lyží vidí pokles zájmu o desetinu, u běžek dokonce o 70 procent. Hodně lyžařů totiž vyrazilo do obchodu pro nové běžky předchozí zimu, když byly nuceně vypnuté vleky.

„Pokles poptávky tu je, ale je to i tím, že není v nabídce všechno, co by lidé chtěli,“ uvedl Jan Červencl, produktový manažer obchodů Happy Sport.

Na některé modely se čeká

Připomněl, že velká továrna na běžky Fischer na Ukrajině před válkou vyhořela a za války nemůže obnovit produkci. Další výrobci čekají na materiály, na plasty dovážené z Asie.

„Z vlastní zkušenosti vím, že drobný problém může nastat u specifických požadavků na konkrétní značku, model a parametry lyží. Tam se může někdy na dodání chvíli čekat,“ sdělila Právu k nabídce běžek prezidentka Asociace horských středisek Kateřina Neumannová.

Zlom v počasí. Začne sněžit a teploty budou padat až k -8 stupňům

Počasí

Český výrobce sjezdových lyží Lusti z Žacléře v Podkrkonoší musel zdražit o dvacet procent. „Promítli jsme do cen jen to, co zdražili nám,“ popsal Právu zakladatel a majitel firmy Milan Luštinec. Vedle energií zdražil hlavně materiál a už během covidu se výrazně prodloužila doba jeho dodávek, což stále trvá.

„Co dřív dodavatelé posílali obratem, na to se čeká několik měsíců. Na speciální slitinu kovů titanal jsme čekali skoro rok. Naučili jsme se dělat si daleko větší zásoby materiálu,“ popsal.

Vedle výše zmíněných faktorů, tedy aktuálního nedostatku sněhu a nákupů za covidu, je znát, že Češi obecně začínají šetřit na sportovním vybavení a dalším zbytném zboží, což už několik měsíců potvrzují statistiky tržeb maloobchodu.

Oproti loňsku jsou lyžařská střediska v Evropě bez sněhu, ukazují satelitní snímky

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám