Hlavní obsah

Zlom v počasí. Začne sněžit a teploty budou padat až k -8 stupňům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko si letos zvyklo na spíše teplejší průběh zimy, na začátku roku dokonce padaly rekordy, nyní však přichází zlom, kdy budou ranní teploty padat až k minus osmi stupňům a na některých místech bude mrznout i po celý den. Přidá se i sněžení. O předpovědi počasí na nadcházející týden informovala Novinky meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběhy z panoramatických kamer 16. 1. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Po nedělním přechodu výrazné studené fronty přichází v počasí zlom a ve druhé polovině měsíce se teploty vrátí k lednovým dlouhodobým normálům. Sněhové vločky se postupně budou vyskytovat i v nížinách, ranní teploty budou klesat až k minus osmi stupňům a místy budou teploty po celý den zůstávat pod bodem mrazu,“ řekla Novinkám Honsová.

Varovala i před nebezpečnými zimními meteorologickými jevy: „V noci a po ránu se může tvořit náledí, ve druhé polovině týdne i zmrazky a dopravu může komplikovat od středy sněhová pokrývka – to počasí u nás ovlivní tlaková níže, takže oblačnosti i srážek bude hodně.“

V pondělí bude na obloze polojasno až oblačno, ojediněle se objeví mlhy. „Postupně bude docházet k dalšímu přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo, na východě musíme postupně počítat se slabými srážkami – ty budou cca od 400 m nad mořem smíšené nebo sněhové,“ upřesnila meteoroložka. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 3 a 7 stupni.

Úterý přinese oblačno, déšť nebo přeháňky se budou místy vyskytovat zejména ve východní a jižní polovině území. Od středních poloh budou srážky sněhové. V noci se ochladí na 1 až -3 stupně, denní teploty vystoupí na 2 až 6 stupňů.

Středa bude oblačná až zatažená, na většině území se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Pouze v nížinách bude přechodně i déšť se sněhem. Po ránu teploty klesnou na 1 až -3 stupně. Odpolední maxima se budou držet mezi 0 a 4 stupni.

Na čtvrtek hlásí předpověď opět oblačno až zataženo, místy se objeví sněžení nebo sněhové přeháňky. Noční teploty spadnou na 0 až -4 stupně, ovšem při malé oblačnosti dosáhnou až -8 stupňů. Přes den zůstanou mezi -1 a 3 stupni.

V pátek, ale i v sobotu a v neděli by mělo být oblačno až polojasno, místy se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Noční teploty budou klesat na -1 až -6 stupňů, ojediněle až k -8 stupňům. Nejvyšší odpolední budou v pátek mezi -2 a 2 stupni, v dalších dnech bude rozmezí o stupeň níže.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Teplo pomohlo doplnit zásobníky plynu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám