Hlavní obsah

Limity pro odvody dohodářů se upraví, řídit se budou průměrnou mzdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda plánuje v případě dohody o provedení práce (DPP) změnit limity pro odvody, vychází z návrhu novel ve vládním konsolidačním balíčku. Místo dosavadní hranice příjmu 10 tisíc korun, od níž se platí odvody, by nově od příštího roku mělo pojistné u jednoho zaměstnavatele činit čtvrtinu průměrné mzdy. V případě více zaměstnavatelů by to pak bylo 40 procent průměrné mzdy.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci vlády k představení konsolidačního balíčku.

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvádí, že v roce 2021 stát přišel v důsledku současného nastavení DPP na pojistném, které se u jednoho zaměstnavatele do výdělku 10 tisíc korun neplatí, o příjmy ve výši kolem 15 miliard korun.

Resort ve svém návrhu dále dodává, že v případě kumulace jednotlivých dohod tak lidé neplatí pojistné odvody ani z poměrně velkých měsíčních příjmů, což vede k tomu, že si neplatí důchodové pojištění, a tak v důchodovém věku pak nemají nárok na žádnou starobní penzi, případně ji mají velmi nízkou. To se potom odráží i v čerpání sociálních dávek.

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) proto navrhuje stanovení dvou výše zmíněných limitů pro odvody, tedy 25 procent průměrné hrubé mzdy v případě DPP u jednoho zaměstnavatele a 40 procent při souběhu více DPP u více zaměstnavatelů.

Konsolidační balíček

Vláda Petra Fialy představila dlouho očekávaný seznam změn, kterými chce snížit zadlužování státu a ozdravit veřejné finance. Co vše tzv. konsolidační balíček obsahuje:

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Domácí

Stanovená průměrná hrubá mzda se zaokrouhlí na pětisetkoruny dolů. Pro letošek se počítá s průměrnou mzdou 40 324 korun, po zaoukrouhlení tedy se 40 tisíci korun. Pokud by pravidla platila už teď, pro dohody u jednoho zaměstnavatele by hranice zůstala na 10 000 korunách. U více zaměstnavatelů by se dostala na 16 000 korun.

Autoři v podkladech uvádějí, že hranice by měla být zhruba na minimální mzdě. Ta je letos 17 300 korun. Pro příští rok se částky upraví. Ministerstvo financí ve své dubnové predikci uvádí, že by se průměrná mzda mohla letos zvednout o osm procent.

Pracovník s DPP by měl odvádět 31,9 procenta. Na důchody by putovalo 28 procent a na politiku zaměstnanosti 1,2 procenta. K tomu by dohodář měl platit ještě 2,7 procenta na nemocenské pojištění.

Podle údajů statistického úřadu měli v roce 2020 pracovníci zhruba 1,5 milionu DPP. Předloni se počet zvedl na 1,8 milionu. Resort uvedl, že podle dat statistiků se neplatí odvody z asi 54 miliard korun dohodových výdělků. Systém sociálního pojištění tak přichází zhruba o 15 miliard korun.

DPP se budou evidovat

Práce na dohodu se má podle návrhu evidovat. Rejstřík by vedla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Zaměstnavatelé budou muset úřadu oznámit výši dohodářova výdělku za daný měsíc. Správa zas bude všechny dohodářovy firmy informovat, pokud jeho příjem překročí limit, aby se uhradily odvody. Pracovník musí podniku sdělit, kde všude na dohodu pracuje. Za porušení pravidel hrozí pokuty.

Sociální správa bude moci údaje předat inspekci práce či úřadům práce. Úředníci, kteří vyřizují dávky, by tak měli získat informace o výši dohodářova příjmu při posuzování nároku na pomoc od státu.

Komu přidat rodičovskou? Koalice rodiny napíná

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám