Hlavní obsah

Dopravní podnik v posledních letech ukončil přes 100 tisíc exekucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský dopravní podnik (DPP) v posledních letech díky dvěma akcím milostivé léto, zrušení dětských a ukončování takzvaných bagatelních exekucí do 1500 korun zastavil 103.579 exekucí. Na jistinách vybral 15,9 milionu korun a dlužníci ušetřili 149,8 milionu na úrocích a dalších poplatcích. Novinářům to v pátek řekli zástupci Prahy a DPP. Podnik stále eviduje zhruba 558 000 pohledávek, nyní hledá v tendru advokátní kanceláře pro jejich vymáhání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Revizor pražského dopravního podniku

Článek

Největší podíl na ukončených exekucích měly bagatelní exekuce, které se na základě novely zákona ruší automaticky po třech letech. V případě DPP se to podle ředitele podniku Petra Witowského týkalo pohledávek z let 1993 až 2008, kdy byly pokuty nižší a jistina se vešla do limitu 1500 korun, což už dnes neplatí. Šlo o 84 867 zrušených exekucí. V první celostátní akci milostivé léto pak podnik ukončil 13 846 případů, ve druhé už jen 1366.

Podnik se v posledních letech podle Witowského snaží první fáze vymáhání pohledávek řešit sám. Aktuálně také hledá tři právní kanceláře, které ho budou při vymáhání zastupovat. Podnik tendr vypsal formou poptávkového řízení s uveřejněním mimo režim zákona o veřejných zakázkách. Podle Witowského tuto možnost zvolil proto, že služby potřebuje vysoutěžit rychle bez obstrukcí, které by se jinak daly téměř jistě očekávat. „Byť jsme mimo režim zákona o zadávání veřejných zakázek, tak se striktně držíme těch principů, které má,“ uvedl.

Obecně se podle ředitele snižuje počet pokut, které je nutné vymáhat, a to díky možnosti zaplatit na místě kartou nebo později převodem. V loňském roce tvořily pokuty nezaplacené do 30 dní 23,7 procenta případů, v předchozích letech to bylo přes 30 procent. V polovině případů loni lidé zaplatili na místě, dříve to bylo mezi 35 a 40 procenty. V roce 2018 černí pasažéři podle dat podniku uhradili bez sankce, tedy na místě či do 30 dnů, 66 procent všech pokut, loni už 76,3 procenta.

Plán odměn pro exekutory u úřadů narazil

Domácí

Podnik nyní eviduje zhruba 55 000 pohledávek v celkové výši 929 milionů korun. Zhruba 40 000 z nich je z let 1993 až 2008, 518 000 je mladších. Průměrná výše jistiny pohledávek je 1665 korun a úspěšnost vymáhání u advokátních kanceláří se aktuálně pohybuje na úrovni 30 procent.

Reklama

Související články

Nové milostivé léto bude i pro obce

Poslanci ve středu schválili dva zákony, které umožní dlužníkům, aby se za zvýhodněných podmínek zbavili dluhů u České správy sociálního zabezpečení, finanční...

Výběr článků

Načítám