Hlavní obsah

Nové milostivé léto bude i pro obce

Poslanci ve středu schválili dva zákony, které umožní dlužníkům, aby se za zvýhodněných podmínek zbavili dluhů u České správy sociálního zabezpečení, finanční a celní správy. K opakování takzvaného milostivého léta se tentokrát mohou připojit i obce.

Foto: Milan Malíček, Právo
Článek

Dlužníkům u zmíněných institucí postačí splatit základní dluh, úroky a penále jim budou odpuštěny. Týká se to ale exekucí, které úřady vymáhají samy formou správních exekucí, nikoliv prostřednictvím exekutorů.

„Chtěl bych vyzvat všechny samosprávy, které mají významné množství dlužníků, aby se k tomu připojily,“ vybídl včera obce poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL). Týká se to například dluhů z poplatku ze psů, svozu odpadu a podobně.

Opakování milostivého léta využilo jen devět tisíc lidí

Ekonomika

Malé nedoplatky se automaticky smažou

„Obecní zastupitelstva k tomu ale musejí schválit příslušnou vyhlášku,“ upozornil Výborný s tím, že na to mají čas do 30. září.

V případě sociální správy se jedná o možnost výhodně splatit dluhy na pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, které vznikly před 30. zářím loňského roku. Po zaplacení bude dlužníkům – lidem i firmám – prominuto penále.

Obecní zastupitelstva k tomu ale musejí schválit vyhlášku
Marek Výborný

„Týká se to více než 700 tisíc fyzických osob a více než 260 tisíc právnických osob,“ upozornil ministr práce a sociál­ních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Základní dlužnou částku lze přitom uhradit i ve splátkách, nikoliv jenom jednorázově.

Milostivé léto u celní a finanční správy se bude týkat odpuštění úroků a penále na daních a clech, pokud vznikly do konce září loňského roku. Dlužník ale opět musí zaplatit základní dluh. I zde bude možnost splátek.

Dlužníkům na daních a sociálním pojištění se odpustí penále i úroky, schválili poslanci

Domácí

Ve výjimečných případech se to může týkat i dluhů u ministerstva financí.

„Chystané daňové milostivé léto bude určitou daňovou amnestií, kterou podle našich dat mohou využít desítky tisíc dlužníků,“ sdělil ministr Zbyněk Stanjura (ODS), po­dle nějž je akce přínosem jak pro dlužníky, tak pro stát.

„Odpadne povinnost neefektivního a zdlouhavého vymáhání dlouhodobě obtížně dobytných, a přitom často bagatelních pohledávek,“ dodal Stanjura.

Nový zákon rovněž umožní odpuštění bagatelních daňových nedoplatků vzniklých do toho samého termínu. Jedná se o dluhy do 200 korun.

Pokud jich má člověk více, nesmí celková částka překročit tisícovku. Výjimkou je daň z nemovitosti, kde je maximální výše dluhu 30 korun. Dluh zanikne automaticky, dlužníci o to nebudou muset žádat.

Výborný: Nové milostivé léto pomůže dlužníkům i věřitelům

Domácí

Akce se má uskutečnit od července do listopadu. Půjde o obdobu milostivého léta, které se uskutečnilo loni a předloni.

V jeho rámci stačilo zaplatit základní dlužnou částku a nízkou náhradu exekutorovi. Ostatní náklady byly odpuštěny. Akce se však vztahovaly pouze na řízení vedená exekutory, nikoliv ve správním řízení jako nyní.

Zákony ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.

Podobnou úpravu týkající se dluhů na veřejném zdravotním pojištění chystá i ministerstvo zdravotnictví. Podle šéfa resortu Vlastimila Válka (TOP 09) se bude týkat jednotlivců, nikoli firem. Tento teprve připravovaný zákon by mohl být účinný od ledna.

Nevěřila jsem, že se z exekucí dostanu. Bála jsem se každého zazvonění, říká akademická malířka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám