Hlavní obsah

Cena plynu pro evropský trh výrazně klesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cena plynu pro evropský trh se dnes propadla o více než desetinu, vrátila se tak pod hranici 100 eur (zhruba 2400 Kč) za megawatthodinu (MWh). K poklesu přispěly vysoké zásoby plynu a relativně teplé počasí v Evropě.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v prosinci ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku se v pátek snížila o zhruba 13 procent na 98,5 eura za MWh. Zůstává ale výrazně vyšší než před rokem, kdy se pohybovala v blízkosti 40 eur za MWh.

„Teploty s blížící se zimou klesají, stále jsou však na vyšší úrovni, než je pro toto období obvyklé,“ uvedla ve své dnešní zprávě společnost Energi Denmark, která se zabývá obchodováním s energiemi. „Trh tak postupně zahrnuje do cen to, že zásobníky zůstanou až do začátku zimy naplněné, a to i proto, že poptávka je výrazně nižší než ve stejném období loňského roku,“ dodala.

Maďarská cesta: Závislost na ruském plynu trvá a cena je teď vyšší, než má EU

Ekonomika

Zásobníky plynu v Evropské unii byly podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) ve čtvrtek zaplněny z více než 95 procent. Český ministr průmyslu Jozef Síkela ve čtvrtek uvedl, že české zásobníky plynu jsou naplněny z 99 procent a obsahují 3,34 miliardy metrů krychlových zemního plynu. Dodal, že v říjnu a prvním listopadovém týdnu se česká spotřeba plynu meziročně snížila o 28 procent. Česko podle něj z pohledu zásobování plynem zimu zvládne.

Ceny plynu v Evropě letos tlačí vzhůru omezování dodávek z Ruska. V srpnu se tak cena plynu v TTF vyšplhala až do blízkosti 350 eur za MWh. V říjnu se sice vrátila pod 100 eur za MWh, poté však opět rostla a začátkem listopadu se pohybovala blízko 140 eur za MWh.

Úžasná čísla, pochvaloval si Síkela. V Česku se spotřebovalo o 28 procent méně plynu

Domácí

Největší Putinova zbraň selhala, v Evropě se dá mluvit o zázraku, tvrdí analytik

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám