Hlavní obsah

Největší Putinova zbraň selhala, v Evropě se dá mluvit o zázraku, tvrdí analytik

Washington

Nejsilnější kartou ruského prezidenta Vladimira Putina vůči Západu nejsou žádné zbraně v pravém slova smyslu, ale plyn. Tato strategická zbraň měla způsobit, že Moskva získá na Ukrajině bez odporu, co chce. Místo toho Putin nenávratně zničil ruský energetický byznys, uvedl analytik George Calhoun z obchodní fakulty Stevensova technologického institutu v americkém Hobokenu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se zúčastnil slavnostního ceremoniálu u příležitosti 75. výročí založení Federální lékařské a biologické agentury v Moskvě

Článek

Evropské unii se vyplatil jednotný postoj vůči ruským dodávkám plynu, které Putin využívá jako prostředek pro vydírání.

„Vycházel z toho, že má strategickou zbraň a manipulací s ní může způsobit, že bude Evropa váhat s protiopatřeními. To by Rusku umožnilo vzít si, co chce, aniž by se muselo potýkat s evropskou odvetou,“ vysvětloval Calhoun agentuře AP.

Není s podivem, že v Evropě rostlo po začátku ruské agrese na Ukrajině napětí z toho, co bude v zimě. Lidé se obávali, kolik času Rusko získá, než se Evropská unie vymaní z jeho vlivu ohledně plynu a elektřiny.

Předpoklady hovořily o tom, že to potrvá několik let. Realita je ale taková, že Evropa naplnila své zásobníky ještě před letošní zimou.

Současný přebytek plynu? Zázrak

„Je úžasné, že k tomu došlo v mnohem kratší době, než kdokoli očekával. Před evropskými přístavy se hromadí lodě se zemním plynem. Hovoří se dokonce o jeho přebytku. Jak Evropa tohoto pokroku dosáhla, to bude brzy hodnoceno jako zázrak,“ pokračoval Calhoun.

V nizozemském přístavu Eemshaven na začátku září otevřeli v přítomnosti českého premiéra Petra Fialy (ODS) terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG), jehož roční kapacity si prostřednictvím ČEZ pronajala také Česká republika.

I díky tomu mohl ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) ve čtvrtek uvést, že české zásobníky jsou před zimou naplněny z 99 procent.

Úžasná čísla, pochvaloval si Síkela. V Česku se spotřebovalo o 28 procent méně plynu

Domácí

Zatímco Evropa se s absencí ruského plynu vypořádala, Rusko svůj energetický byznys podle Calhouna nenávratně zničilo.

„Zčásti je to o pověsti spolehlivého zdroje energie. Přeci nebudete připojovat svou ekonomickou infrastrukturu k nespolehlivému zdroji, který Rusko vytvořilo. Vykreslilo se jako nespolehlivé,“ uvedl Calhoun.

Škoda na pověsti podle něj vydrží desetiletí, nezávisle na tom, jak (ne)úspěšná bude ruská vojenská operace na Ukrajině.

Putin nabídl Evropě více plynu. Dobrý pokus, odmítli ho Němci

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám