Hlavní obsah

Úžasná čísla, pochvaloval si Síkela. V Česku se spotřebovalo o 28 procent méně plynu

České zásobníky plynu jsou nyní naplněny z 99 procent. Ve čtvrtek to řekl šéf resortu průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Současně také uvedl, že se zatím podařilo ušetřit 250 milionů kubíků plynu, spotřeba tak meziročně klesla o 28 procent.

TK ministra průmyslu a obchodu Jozefa SíkelyVideo: ČTK

 
Článek

„Podařilo se nám za říjen ušetřit 200 milionů kubíků,“ uvedl ve čtvrtek ministr Síkela.

A za první týden v listopadu to bylo dalších 50 milionů. „Ve srovnání s loňským rokem je to zhruba o 28 procent méně. To jsou úžasná čísla. Spousta lidí si uvědomila, jak je šetření důležité,“ doplnil ministr s tím, že lidé a firmy tedy nešetří jen kvůli vysokým cenám.

Ideálně by měla ale klesnout spotřeba do konce března oproti loňskému roku celkově asi o 800 milionů kubíků. To znamená snížení spotřeby zhruba o 15 procent.

Můžeme říct, že nás čeká celkem normální zima. Budeme možná trochu méně topit a nakupovat méně dárků
Jozef Síkela

„Pokud se to nepodaří, tak nevíme, jak velké potíže mohou nastat. Záležet bude například na tom, jaká bude zima. Může se tak stát, že na konci řeknu, že se nic neděje. Může to být ale zásadní průšvih,“ nastínil ministr.

Zásobníky na zemní plyn jsou pak podle Síkely ke čtvrtku z 99 procent zaplněné. „Nenašli jsme den, kdy byly zásoby větší,“ prohlásil ministr.

„Můžeme říct, že nás čeká celkem normální zima. Budeme možná trochu méně topit a nakupovat méně dárků. Na tuhle zimu jsme ale připraveni nejlépe, jak jsme mohli,“ oznámil.

Síkela: Plynu bude tuto zimu pro domácnosti i firmy dost

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám