Hlavní obsah

Cena plynu na burze už klesla k hranici 100 eur za MWh

Velkoobchodní cena plynu v Evropě pokračuje v sestupném trendu. V pondělí se už dostala k hranici 100 eur za megawatthodinu (MWh). Příznivé situaci na trhu nahrává fakt, že v Evropě jsou zásobníky prakticky zcela naplněné a díky teplému počasí není příliš velký tlak na spotřebu, což poptávku výrazně snižuje.

Článek

Ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku se v pondělí kolem 11.00 SELČ prodávala jedna MWh plynu s kontraktem na dodání v listopadu za 102 eur (2500 Kč). Cena tak proti pátku odepisovala přes 10 procent. Později dokonce na chvíli klesla i pod 100 eur.

Pádem k této úrovni se navíc cena přiblížila hodnotám z první poloviny června, kdy se na TTF pohybovala mezi 90 až 95 eury za MWh. V porovnání s cenou před rokem (40 eur/MWh) je však i 100 eur značně vyšší částka.

Jen během října se ale cena díky naplněnosti zásobníků a teplému počasí snížila zhruba o 70 eur. Pozitivem jsou i dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG).

Minulý týden se dokonce objevily zprávy, že desítky tankerů s LNG krouží kolem pobřeží Španělska a dalších evropských zemí, protože čekají na vykládku. To na druhou stranu poukázalo na problém Evropy ohledně přetíženosti kapacit. Evropa momentálně zkrátka nemá dostatek zařízení pro přeměnu LNG zpět na plyn.

První dodávky LNG z Mosambiku do Evropy by měly dorazit začátkem listopadu

Ekonomika

Současný status quo ohledně naplněnosti zásobníků a příznivého počasí ale nebude trvat věčně, neboť teplý říjen automaticky neznamená, že bude teplý také listopad. A jakmile se plyn ze zásobníků začne spotřebovávat, bude poptávka po něm zase větší.

Před předčasnou radostí z nízkých cen plynu v neděli nepřímo varoval také předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský. „Omlouvám se, ale já bych se tedy nějak v hodnocení cen plynu v situaci, kdy je nečekaně teplý podzim a zásobníky jsou vlivem administrativních opatření plné, neukvapoval,“ upozornil na svém Twitteru.

Cena plynu v Evropě vystřelila nahoru kvůli omezeným dodávkám ruského plynu. To začalo, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Rusko omezování dodávek zdůvodňuje technickými problémy způsobenými sankcemi. Evropská unie tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám