Hlavní obsah

Zvýšení daní je krvavý kompromis, poneseme následky, říká Skopeček

Aktualizováno

Zvýšení daní je krvavý kompromis, prohlásil v sobotu na ideové konferenci ODS místopředseda Sněmovny Jan Skopeček. Zároveň zdůraznil, že na to nemůže souhlasně kývat a že za to strana ponese politické následky. „S TOP 09 jsme jedinou stranou bez socialistických tendencí,“ rýpl si do svých koaličních partnerů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Jan Skopeček, Petr Fiala a Zbyněk Stanjura po jednání poslaneckého klubu ODS

Článek

„Nemohu být nadšený a souhlasně kývat na růst daní. Je to kompromis, který jsem si pracovně označil jako kompromis krvavý, kvůli kterému poneseme politické následky,“ uvedl na konferenci Skopeček s tím, že to jde proti základním principům strany netrestat aktivní, úspěšné a vzdělanější.

„Považuji to za vážnou věc v souvislosti s tím, kam nás zvýšení daní přivedlo,“ vysvětlil. Narážel tak na neúspěch ve volbách.

Zároveň ale upozornil, že „nejde o kritiku těch, kteří balíček vyjednávali“. Uznal, že vyjednávání o konsolidačním balíčku mezi pěti stranami nebylo jednoduché. “ S TOP 09 jsme jedinou stranou bez socialistických tendencí a chuti zvyšovat daně,“ rýpl si do koaličních partnerů.

Staronová opatření. Vláda často vrací to, co tu už dříve bylo

Ekonomika

Se „skřípěním zubů“ podle Skopečka všichni zástupci ODS balíček podpoří. „Udělám vše pro to, aby prošel co nejrychleji,“ slíbil a ocenil zrušení dotací a šetření na provozu státu.

Fiala: Dodrželi jsme slib

Konsolidační balíček před spolustraníky hájil i premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj se ODS podařilo dodržet slib, že „nebude zvyšovat daňovou zátěž pro všechny občany“.

„Loni jsme daňovou zátěž kvůli krizi snížili o 30 miliard, příští rok daně celkově zhruba o 30 miliard zvýšíme. A v žádném případě nebude daňové zatížení občanů takové, jaké bylo před zrušením superhrubé mzdy,“ prohlásil. Na předvolebních billboardech přitom sliboval, že ODS zvyšovat daně nebude.

K balíčku se vyjádřil i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „V jeden čas a v jednom okamžiku se povedlo vyjednat zrušení 22 daňových výjimek, to není málo,“ zdůraznil s tím, že nyní chce rušit agendy na ministerstvech.

Vláda hází podnikatele přes palubu, říká Havlíček. Znovu by zavedl EET

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám