Hlavní obsah

Zdravotnictví v roce 2024: Volně prodejné léky mohou zdražit, lékaři vydělají víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacienty čeká příští rok několik změn – ať už půjdou k lékaři, nebo do lékárny. Připravit by se měli i na to, že mohou některé léky, zejména ty volně prodejné, podražit.

Foto: Envato

Ilustrační snímek

Článek

Postupně by se měla zlepšit dostupnost léků, které se do Česka dodávají v omezeném množství nebo se do lékáren rozdělují nerovnoměrně. Ubýt by mělo i neočekávaných výpadků a přerušení dodávek, protože budou všichni aktéři muset u vybraných léků informovat úřady o stavu zásob.

Distributoři i výrobci budou muset od poloviny roku držet u ohrožených léků zásobu a dodávat je ještě jeden až dva měsíce po přerušení dodávek. Zajistí to novela zákona o léčivech, která začne být z většiny účinná od ledna. Vláda si od ní slibuje uklidnění lékové krize.

Některá léčiva by ale mohla od ledna podražit. Nově budou léky spadat do vyšší, 12procentní daňové sazby, ta stávající 10procentní se totiž ruší.

Před tím už dříve varovali zástupci farmaceutických firem i lékárníci, podle kterých to může vést v některých případech ke zvýšení ceny. Navýšení buď doplatí lidé, anebo navýší pojišťovny úhradu.

Léky mají být dostupnější. Válkův bič na výrobce i distributory prošel Sněmovnou

Domácí

Výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel už dříve řekl: „Dopad bude mít vyšší sazba DPH hlavně na rozpočty zdravotních pojišťoven, na pacienty dopadne hlavně u volně prodejných léků.“

Zlevnit by naopak měly zdravotnické a výživové prostředky, které se z 15procentní sazby přesunou do 12procentní.

Nově screening i vakcína

S novým rokem se také rozšíří preventivní programy. Pro muže od 50 do 69 let se spustí u praktických lékařů program pro včasný záchyt karcinomu prostaty. U mužů je to nejčastější typ nádoru, ročně jím onemocní 8000 z nich a přibližně 1500 na rakovinu umírá.

„Snížení rizika úmrtí na rakovinu prostaty je hlavním důvodem, proč by se muži měli zúčastnit,“ zdůraznil urolog Marek Babjuk.

Každých 20 minut v Česku zemře jeden člověk na rakovinu

Zdraví

Dostupnější bude také očkování proti lidskému papilomaviru (HPV) jako prevence nádorů děložního čípku. Hrazeno bude od 1. ledna nově dívkám a chlapcům od 11 do 15 let, dosud měla nárok jen mládež mezi 13. a 14. rokem.

Rozšíří se také očkování proti meningokokům, plně ho pojišťovny uhradí dětem od 14 do 16 let. V rámci preventivní gynekologické prohlídky pak získají 55leté ženy nárok na HPV DNA test, dosud jej měly jen pětatřicátnice a pětačtyřicátnice.

Pohotověji budou moci reagovat dětští psychiatři na akutní problémy a zhoršení stavu u svých pacientů. Nově s nimi budou moci komunikovat na dálku přes kameru, bude-li to potřeba.

Lékaři dostanou přidáno

Změny se dotknou i organizace práce v nemocnicích v reakci na prosincový protest lékařů. Spíš než pacienti to pocítí lékaři. Někteří z nich, společně se zubaři a farmaceuty, dostanou od ledna přidáno. Polepší si ti, kteří začínají a mají po absolvování fakulty nebo získají specializaci. Přesunou se do vyšší platové třídy.

Vláda schválila změny v platech lékařů

Domácí

Základní platový tarif lékaře po škole teď činí 38 980 korun hrubého měsíčně, od ledna bude 41 380 až 57 130 korun za měsíc podle dosažené praxe. Navýšení odměn pro zdravotníky a lékaře má ve většině nemocnic zajistit od příštího roku i dohoda, kterou uzavřelo ministerstvo zdravotnictví s lékaři a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Rok 2024 bude navíc prvním rokem, kdy se bude státní příspěvek na děti, seniory a nezaměstnané automaticky valorizovat. Měsíčně za ně platí stát 1900 korun, příští rok to bude 2085 korun.

Změny v penzijku: stát přispěje až od úložky 500 Kč

Ekonomika

Pravidla pro opakované podpory v nezaměstnanosti budou přísnější

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám