Hlavní obsah

Pravidla pro opakované podpory v nezaměstnanosti budou přísnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Získat během krátké doby opakovaně podporu v nezaměstnanosti už nebude od ledna tak snadné. Konkrétně se to týká lidí, kteří se v období dvou let opakovaně evidují mezi nezaměstnanými. Naopak se zmírní podmínky pro lidi s odstupným od zaměstnavatele.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ilustrační foto

Článek

Lidé do 50 let věku mají nárok na podporu po pět měsíců, od 50 do 55 let se jim může vyplácet až osm měsíců a nad tuto hranici jedenáct měsíců.

Pokud doposud nezaměstnaný vyčerpal jen část této doby a našel si novou práci, musel odpracovat nejméně tři měsíce, aby měl nárok opět na plnou podpůrčí dobu. Tato lhůta se od ledna prodlouží na šest měsíců. „Při odpracování kratší doby vznikne nárok na podporu v nezaměstnanosti jen po zbývající nevyčerpanou podpůrčí dobu,“ uvedl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta.

Dokola se hlásí odmítnutí uchazeči. Spolehliví lidé chybí, stěžují si firmy

Ekonomika

Pokud dotyčný pobíral před získáním zaměstnání podporu po celou dobu, musel si doposud odpracovat šest měsíců, než na ni opět získal nárok. Nově to bude devět měsíců.

Výjimkou bude situace, když dá člověk výpověď ze zdravotních důvodů.

Změny u odstupného

V oblasti podpory v nezaměstnanosti ale lidi bez práce čekají i příjemnější věci. Pokud nyní dostanou při výpovědi například tříměsíční odstupné, mají na ni nárok až od čtvrtého měsíce. Do té doby mají žít z odstupného. Pokud ale zamíří na pracovní úřad v lednu, budou dostávat podporu hned od prvního měsíce po evidenci.

„Tím se obnoví původní význam odstupného jako kompenzace pro zaměstnance, kteří ztratí práci,“ upřesnil Augusta.

U odstupného ale bude ještě jedna změna. Pokud ho až doposud zaměstnanec od zaměstnavatele při odchodu nedostal, i když na něj má nárok, mohl po evidenci mezi nezaměstnané požádat úřad práce o jeho kompenzaci a stát pak peníze vymáhal u dané firmy. To nově nebude možné.

Pozdní platba na přelomu roku se může prodražit, varují banky

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám