Hlavní obsah

Léky mají být dostupnější. Válkův bič na výrobce i distributory prošel Sněmovnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

I přes množství výhrad poslanci po několika měsících schválili klíčovou novelu zákona o léčivech. A to poměrně hladce. Několik změn do ní prosadila i opozice, podle které Válkův přelomový zákon situaci s nedostupností léků nevyřeší. Většinově ho ale podpořila. Na řadě je teď Senát, který mnoho času na rozhodnutí nemá.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

Ministr si od novely slibuje i lepší rozložení léků do všech lékáren. V současnosti si hlavně ty menší stěžují na to, že si nemohou některé léky ani objednat a distribuční společnosti upřednostňují velké řetězce a nemocnice. Distributoři pak budou u léků, které ministerstvo zdravotnictví zařadí na speciální seznam, držet měsíční zásobu.

„Změna zákona zvýší odolnost českého trhu. Samozřejmě ten zákon nedělá výrobu léků, ale zajistí jejich spravedlivou distribuci,“ řekl po schválení novely Válek.

„Zakazujeme zvýhodňování lékáren, což by mělo omezit lokální nedostupnost léků,“ uvedl.

Chronikům chybí důležité léky. Zajistili jsme je, ale pacientům vadí doplatek, tvrdí ministerstvo

Domácí

Lékárníci nadšení mírní. „V novele jsou nastavená pravidla, která by měla rovnoměrnost v lékárnách zajistit, ale podstatné je, jak se to bude naplňovat v praxi,“ namítl viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký.

O zásobách na skladě budou muset u vybraných léků informovat i lékárníci. Podle Kopeckého bude vše automatizované, nadměrnou zátěž lékárníků to nepřinese.

Zákon dává všem aktérům povinnost informovat Státní ústav pro kontrolu léčiv o vývoji zásob u léků, které jsou ohroženy výpadkem.

Hlavním cílem novely je zpřehlednění situace s léky. Výrobci budou muset dodávat lék s omezenou dostupností až dva měsíce po přerušení nebo ukončení dodávek. Distributoři pak budou u léků, které ministerstvo zdravotnictví zařadí na speciální seznam, muset mít měsíční zásobu.

Všespásné řešení se bude hledat jinde

„Čas ukáže, že to není všespásné řešení, které budeme muset hledat jinde, a že tato novela nezabrání výpadkům léků,“ namítla za hnutí SPD poslankyně Karla Maříková.

Na nedostupnosti léků, které jsou volně prodejné, se podle ní ani s novelou nic nezmění.

Stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO) se do ministra Vlastimila Válka (TOP 09) zostra pustil. Vyčetl mu, že situaci s léky dostatečně neřeší, a navíc si koaliční poslanci do novely prosadili pasáž, která dává ministerstvu volné pole působnosti.

V té se říká, že v případě ohrožení dostupnosti významného léčiva může vydat ministerstvo dočasně opatření, kterým upraví distribuci, výdej i předepisování léku.

Tři hodiny bez výsledku. Válek opět jednal s lékaři

Domácí

„Ministerstvo si tam vložilo obecnou větu, že de facto může tento zákon kdykoliv jakkoliv měnit,“ upozornil Farhan s tím, že není jasné, co se myslí „ohrožením“.

Zákon označil Farhan za „peklo“. Přesto ale hlasovali všichni poslanci hnutí ANO pro, stejně jako poslanci vládní koalice.

Online dostupnost léků

Součástí novely je i návrh, díky kterému vznikne online systém či aplikace, ve které pacienti uvidí zásoby léků v každé lékárně. Týkat by se to mělo léků na předpis s omezenou dostupností. Podle toho by se mohli lidé rozhodnout, kam pro nedostatkový lék pojedou.

Zlepšit situaci by mělo i snazší dostávání cizojazyčných šarží léků, tedy těch původně určených pro jiný trh, do Česka, což navrhovala opozice. Nyní to podléhalo složitému schvalování ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Na co ovšem nedojde, jsou automaty na volně prodejné léky v obcích, kde je lékárna obtížně dostupná. Tento návrh poslanci nepodpořili. Neprošel ani opoziční návrh na vytvoření strategické rezervy některých klíčových léků.

Proti automatům byli i lékárníci. „Dbáme na to, aby u výdeje léků byl vždy lékárník. Samoobslužné automaty nejsou nikde v Evropě. Občas někde funguje, že se do boxu u lékárny připraví objednané léky, ale ne, že by to byl podobný výdejní automat jako na cukrovinky, ze kterého si vyberete ibalgin nebo paralen,“ zdůraznil Kopecký.

Zákon má být účinný od ledna 2024. Ministr počítá s tím, že senátoři ho stihnou do konce roku schválit. Prezident Petr Pavel mu již přislíbil, že zákon podepíše.

Válek posílal lidi do řetězců, měl tím poškodit malé lékárny. Úřad ale důvod k potrestání nenašel

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám