Hlavní obsah

Zavřeno od pátku, nebo od pondělí? Vláda v tom nadělala zmatek

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhlášení opatření na čtvrteční tiskové konferenci vlády provázely zmatky. Ministr zdravotnictví Roman Prymula například zmínil údaje, které se rozcházely s pozdější tiskovou zprávou vlády, nepříliš jasně jsou vyhlášena i některá opatření samotná.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula a premiér Andrej Babiš.

Článek

Uzavření zoologických zahrad zmínil Prymula v souvislosti s pondělním omezením kulturních akcí, proto například pražská zoo dala na své internetové stránky, že zavírá až od pondělí, a lákala návštěvníky na poslední víkend. Z následující tiskové zprávy a také grafiky, kterou ministerstvo na webu zveřejnilo, ale už vyplývalo, že pro zoologické zahrady platí uzavření již od pátečního rána.

Přímo z textu usnesení vlády pak vyplývá, že nařízení jsou ve skutečnosti dvě. Jedno platí od pátku do neděle, druhé od pondělí 12. 10. na následující dva týdny. Obě se částečně překrývají. Zavření zoologických zahrad, wellness center, bazénů či fitness center, omezení otevírací doby restaurací a barů do 20:00 se vztahuje už k pátku a bude pokračovat až do neděle 25. října.

O víkendu tak zůstanou otevřená divadla, kina, muzea, galerie, mohou se odehrát sportovní utkání.

Co platí ode dneška

  • Zavřeny jsou zoologické zahrady, bazény, posilovny, fitness centra, solária, herny, kasina, tělocvičny a jiná vnitřní sportoviště. Zavřeny jsou kluby pro děti, zájmové kroužky.
  • Restaurace a bary mohou mít otevřeno jen od 6:00 do 20:00.
  • Do obchodů a nákupních center jen ve skupinkách po dvou.

Co platí od pondělí

  • Zavřena jsou divadla, kina, muzea, galerie, veletrhy, poutě, hrady a zámky, hvězdárny. Nekonají se sportovní akce.
  • Bohoslužeb se může účastnit maximálně 10 osob.

Přehledně: Co všechno se zpřísní

Koronavirus

Mylná informace ve vládní tiskové zprávě je, že by omezení počtu svatebních hostů na 30 mělo platit už od pondělí. Prymula na tiskové konferenci přitom potvrdil, že toto opatření bude platit až od 19. října, jak bylo původně avizováno.

Děti do obchodu jen s jedním rodičem 

Nejasnosti provázejí i opatření týkající se omezení obchodních center. „Do nákupních center a dalších provozoven bude možné vstupovat ve skupinkách maximálně dvou lidí,“ stojí ve vládní zprávě. Mluvčí ministerstva Jan Brodský na dotaz Práva, co mají dělat rodiny s dětmi, řekl: „U dvojic v obchodních centrech je výjimka pro osoby mladší patnácti let, když doprovází zletilou osobu. To znamená, že s dětmi tam můžete jít, ale jen jako jeden dospělý.“

Co Prymula neřekl: Do obchodů a provozoven maximálně ve dvou

Domácí

Ve vládním usnesení se píše, že výjimka platí pro osoby mladší 15 let žijící ve společné domácnosti. To by znamenalo, že počet dětí z jedné rodiny, které mohou do nákupního centra přijít, je neomezený, ale musí jít pouze s jedním rodičem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám