Hlavní obsah

Vlna solidarity na Praze 3: Seniorům a zdravotně postiženým rozváží obědy až domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městská část Praha 3 zavedla v době nouzového opatření v zemi z důvodu epidemie koronaviru rozvoz obědů seniorům nad 65 let a zdravotně postiženým. Obědy seniorům za výrobní náklady vaří dobrovolně kuchařky ZŠ a MŠ Chelčického a následně je rozváží místní autoškola. Novou službou chce městská část současnou situaci ulehčit nejohroženějším obyvatelům z důvodu, aby nemuseli vycházet ze svých domovů a vystavovat se tak zbytečnému riziku.

Školní jídelna vaří obědy pro senioryVideo: Novinky

 
Článek

Obědy každý den s dovážkou až domů si nyní mohou objednávat senioři městské části Prahy 3. Novou službu se starostovi Jiřímu Ptáčkovi podařilo realizovat díky dobrovolníkům z místní školy a autoškoly, které mají z nařízení vlády zastavený provoz.

„Zdejší základní škola nám nabídla, že znovu rozjedou školní jídelnu a za poměrně nízkou cenu jsou schopni připravit porce, které budeme dále distribuovat seniorům a hendikepovaným. Díky solidaritě místní autoškoly, která obědy rozváží, se nám podařilo cenu udržet opravdu jen na výrobních nákladech za potraviny,“ sdělil Novinkám starosta.

Službu si pochvalují nejen dobrovolníci, ale především senioři samotní. „Ta služba je perfektní, protože si nemusím dělat starost. Velice mile mě to překvapilo, že se tady o nás takhle starají, protože svých starostí mají určitě dost, to je velká pochvala,“ řekl Novinkám pan Josef Achrer.

„Rádi uděláme něco pro druhé”

„Pro nás je to určitě zpestření, protože rádi uděláme něco pro druhé. Když nemůžeme vařit dětem, tak alespoň takhle pomůžeme seniorům. Dnes mají kuřecí polévku s nudličkami a se zeleninou, vepřové rizoto se zeleninou, kyselou okurku a strouhaný sýr,“ uvedla kuchařka Hana Holancová.

Záchranáři ve speciálních oblecích odebrali vzorky seniorům v domovech, kde se objevila nákaza

Koronavirus

Šéf místní autoškoly a předseda Asociace autoškol ČR Ondřej Horázný, který projektu nabídl vozidla i zaměstnance, vyzývá k podobnému kroku i ostatní autoškoly. „S kolegy z Asociace autoškol jsme udělali výzvu Jedeme v tom spolu a vyzvali jsme k následování tohoto kroku všechny autoškoly, které se mohou samozřejmě v rámci svých místních podmínek do takové podobné dobrovolné činnosti zapojit, aby byli alespoň v něčem užiteční,“ řekl Novinkám.

Oběd za 75 korun

Jeden oběd vyjde seniory na 75 korun včetně dopravy až domů. Objednat si je mohou buď formou elektronické přihlášky, nebo přes speciálně zřízenou infolinku, na které seniorům bez přístupu k internetu s přihláškou pomohou. „Ve středu jsme rozvezli kolem dvaceti porcí, na infolince je poměrně dost rušno, lidé volají a o službu zájem mají. Začali jsme to komunikovat teprve v pondělí a počítáme především s tím, že až se vydají radniční noviny, informace se k nim dostane,“ dodal starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám