Hlavní obsah

Vláda nominovala Špidlu na eurokomisaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kabinet Vladimíra Špidly na svém patrně posledním zasedání nominoval odcházejícího premiéra na post eurokomisaře. Pro byli všichni ministři současné koalice s výjimkou dvou. Samotný Špidla se hlasování nezúčastnil. Z rozhodnutí vlády tak má nahradit Pavla Teličku, který měl v Bruselu původně působit následujících pět let.

Foto: Miroslav Bobek

když nohy povolí

Článek

Informace o výměně Teličky, který v únoru koalici zachránil po blamáži s exministrem životního prostředí Milošem Kužvartem, prosákly již minulý týden. Ani Špidla ani Gross je tehdy nechtěli komentovat jako předčasné. Následně Gross prohlásil, že o vrcholný post v Bruselu požádal sám Špidla, i když on osobně by ho raději udržel v domácí politice. [celá zpráva]

Opozice šanci nedostala

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý nebyl nominací Špidly překvapen. "Bude to nekvalifikovaná osoba na významném místě," řekl Novinkám Tlustý. Na dotaz, zda byla podle původních slibů koalice projednána Špidlova nominace i s opozicí, odpověděl, že nikoli. "Já osobně nevím o žádném vyjednávání, nikdo se nás na nic neptal," dodal.

Překvapeni nejsou ani komunisté. Jejich místopředseda Jiří Dolejš se výměně podivil, neboť "dosavadní komisař nedělal chyby." "Chápeme politický rozměr," dodal pro Novinky s tím, že ani nominace Teličky nebyla s komunisty konzultována.

Kabinet současně musí hledat pro Teličku odpovídající post. Exministr zahraničí a poslanec Jan Kavan si myslí, že by mohl zastávat funkci velvyslance ČR ve Washingtonu. Současným velvyslancem ČR v USA je od roku 2001 Martin Palouš (53).

Reklama

Související články

Vladimír Špidla bude eurokomisařem

Lídři vládní koalice se v pátek na ranním jednání shodli, že nominují končícího premiéra Vladimíra Špidlu na eurokomisaře. Ten nabídku bere. V Bruselu nahradí...

Výběr článků

Načítám