Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády o dalších opatřeních

Novinky, ber
Praha
Aktualizováno

O otevření všech hraničních přechodů s Německem a Rakouskem, odpuštění sociálních odvodů pro menší firmy či snížení DPH z 15 na 10 procent u ubytovacích služeb jednal v pondělí kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO). Jednání začalo ve 14 hodin a už v jeho průběhu ministři informovali o schválených změnách. Následný brífink Novinky nabídly živě.

Záznam:TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) navrhl, aby se od úterý 26. května otevřely všechny hraniční přechody s Rakouskem a Německem. Místo plošných kontrol by na nich probíhaly pouze namátkové.

Při vstupu do ČR by ale stále platila povinnost negativního testu na covid-19.

Už před tiskovou konferencí ministerstvo vnitra na webu uvedlo, že návrh vláda schválila.

Česko otvírá hraniční přechody s Rakouskem a Německem. Test nutný

Domácí

Vláda také schválila, že by firmám do 50 zaměstnanců mohl stát odpustit sociální odvody za červen až srpen. Zaměstnavatel by ale nesměl propustit víc než desetinu pracovníků a ve srovnání s březnem nesnížit mzdy. Na Twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Před jednáním uvedl ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO), že na konkrétní podobě nepanuje ve vládě shoda. Neshodla se ani tripartita, která se návrhem zabývala v pondělí dopoledne.

Stát odpustí menším firmám sociální odvody, schválila vláda

Domácí

Na programu schůze bylo také snížení DPH z 15 na 10 procent. Týká se ubytovacích služeb, vstupného na kulturní a sportovní události či vstupného do saun.

I tento bod váda schválila, uvedla jako první na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Sníží se DPH na ubytování a vstupné i silniční daň

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám