Hlavní obsah

Vláda představila soubor opatření pro OSVČ a zaměstnavatele

Novinky, ren, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve Strakově akademii zasedla v úterý odpoledne opět mimořádně vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministři schválili jednorázovou podporu 25 tisíc pro OSVČ na hlavní i vedlejší činnost i kurzarbeit pro zaměstnavatele. Brífink po jednání vlády sledují Novinky živě.

Záznam: TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Ministři projednávali návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na tzv. kurzarbait, který schválili.

Maláčová prosadila, aby stát vyplácel zaměstnavatelům dva příspěvky na mzdy, a to ve výši 80 procent pro ty, kteří museli zavřít kvůli rozhodnutí státu a 60 procent pro to, kteří se tak rozhodli samy.

„Chceme, aby firmy nepropouštěly lidi,” uvedla na tiskové konferenci Maláčová.

Vláda schválila kurzarbeit. Vyplatit může až 39 tisíc korun

Domácí

Ministři dále řešili podporu pro OSVČ. Vyplatí jim jednorázovou částku 25 000 korun. Podnikatel ale musí splnit několik podmínek, například pokles tržeb za první čtvrtletí meziročně o deset procent nebo loňské minimální hrubé příjmy 180 tisíc korun. Původně zamýšlel úřad vyplácet podnikatelům 15 000 korun měsíčně.

Vláda dá OSVČ jednorázově 25 tisíc, ale jen někomu

Ekonomika

Kabinet projednával i další návrh ministryně financí. Ta také navrhuje, aby se na půl roku plošně pozastavilo splácení hypoték, spotřebitelských a podnikatelských úvěrů. K tomu by se měla vláda vrátit až ve středu.

Ministři se naposledy sešli v pondělí. Tehdy například prodloužili omezení volného pohybu do 11. dubna nebo rozhodli o personální změně v čele Ústředního krizového štábu. Ten nově vede ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Výběr článků

Načítám