Hlavní obsah

Veškerý sport od pondělí bez diváků

Právo, Martin Kézr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesionální i výkonnostní sport může na všech úrovních fungovat i za nouzového stavu, od pondělí se však bude odehrávat už naprosto bez diváků. Na rekreační sportování se pak vztahuje obecné omezení shromažďování na 10 lidí uvnitř a 20 venku. Fanoušci v Česku mohou od příštího týdne sledovat sport jen v televizi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Slavie Praha. Ilustrační foto.

Článek

Dosud mohlo do ochozů přijít maximálně 1000 lidí v halách a 2000 venku za podmínky, že všichni budou sedět. Od 5. října se ale tribuny vyprázdní úplně.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula totiž označil za rizikové pro šíření koronavirové nákazy především shromažďování fanoušků po zápasech či akcích. „Profesionální sport běží dál, všechny ligy se hrají, ale bez diváků,“ připomněl. Znamená to další finanční ztráty, zejména pro fotbalové a hokejové kluby.

Nevidomý český triatlonista překonává i zdravé sportovce

Muži

„Moc nerozumím tomu, proč není možné pustit omezený počet diváků na fotbalový stadion pod širým nebem a nijak se nelimituje návštěvnost divadelních představení v uzavřeném prostředí,“ divil se šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Chtějí znát data

Zároveň by ocenil zpřístupnění dat, která dokládají zvýšené riziko nákazy právě při fotbale například ve srovnání s budovami divadel či kin. „Podle nich rádi zavedeme preventivní opatření, abychom umožnili lidem přijít na fotbal,“ dodal Svoboda.

Kluby hokejové extraligy se narychlo domluvily, že až 8. října budou řešit, co a jak dál.

„Musíme počítat i s variantou, že platnost těchto nových opatření bude i delší než avizované dva týdny a při debatě o tom, jestli hrát i bez diváků, nebo soutěž přerušit, bude důležité, jak rychle se podaří rozeběhnout kompenzační program pro kluby,“ naznačil mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

12 filmů, které by měl vidět každý sportovní fanoušek

Film

Diváci nebudou smět příští víkend na šlágr fotbalové ligy Plzeň–Sparta a bez nich by proběhla i Velká pardubická, tedy pokud se slavný dostih za těchto podmínek vůbec uskuteční. „U volnočasových sportovních aktivit, které neprobíhají pod hlavičkou svazů, je nutné respektovat předepsaný limit osob, tedy deset uvnitř a dvacet venku,“ připomíná Prymula.

Zásadní dopad to bude mít na rekreační závody pro veřejnost, které organizují komerční pořadatelé, jako jsou běžecký RunCzech či cyklistické Kolo pro život. Registrovaným hráčům s licencí u všech kolektivních sportů by mělo být dál umožněno i trénovat. Pokud mají ale kluby další aktivity jako kroužky třeba při školách, což je častý případ basketbalu či florbalu, tam dojde zřejmě k jejich pozastavení.

Prymula: Vevnitř nejvýše 10 lidí, venku 20. Koncerty rušíme, sport bez diváků

Domácí

„Chápu, že je potřeba zabránit exponenciálnímu šíření koronaviru, omezení se mi ale zdají být nastavena bohužel přísně, byť naštěstí zohledňují potřeby profesionálního sportu. Spontánní neorganizované sportování na amatérské úrovni se minimálně na dva týdny, bojím se, že spíš na delší čas, zmrazí,“ říká šéf České unie sportu Miroslav Jansta.

Vláda podle něj říká, že pohyb a sport jsou zbytnou věcí. „Přitom je to přesně naopak, jsou zásadní z pohledu zachování zdravého životního stylu i jakési základní zdravotní prevence a klíčem k lepší imunitě u dospělých i dětí,“ vysvětluje Jansta.

Reklama

Výběr článků

Načítám