Hlavní obsah

Válka znásobila tržby českých zbrojařů

Válka na Ukrajině a celkové zhoršení bezpečnostní situace na světě nahrává do karet zbrojařským firmám, české nevyjímaje. Některé společnosti, zvláště ty, které dodávají těžkou techniku na ukrajinskou frontu, odhadují, že se jim letošní tržby zvednou až čtyřnásobně. Průměrně se výroba a export zbraní v ČR oproti loňskému roku zvýší na dvojnásobek.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Tank T-72 po totální modernizaci

Článek

„Čekali jsme tržby okolo 3,5 miliardy korun, ale kvůli zájmu z celého světa, nejen z Ukrajiny, se zvednou až na 14 miliard korun. Což jsou tržby, které měla loni celá skupiny CSG,“ řekl Právu obchodní ředitel společnosti Excalibur Army Richard Kuběna. Společnost v moravském Šternberku opravuje a dodává na Ukrajinu tanky T-72, pásové obrněnce BVP a raketomety.

Celá společnost CSG, která patří rodině Strnadových a do které patří např. kopřivnická Tatra nebo pardubický výrobce radarů Retia, by si měla polepšit dvojnásobně, tedy na zhruba 30 miliard korun. „Na finanční ukazatele skupiny bude mít ale významný plusový vliv i akvizice světového výrobce malorážové munice Fiocchi s výrobou v Itálii, Británii a USA,“ řekl Právu mluvčí CSG Andrej Čírtek.

Dařilo se i dalšímu strojírenskému podniku, který se dlouhodobě zaměřuje na opravy bývalé sovětské techniky. „Tržby skupiny STV za rok 2022 překročí šest miliard korun, což je zhruba trojnásobek tržeb roku 2021, a předpokládáme, že letošní zisk před zdaněním překročí dvě miliardy korun,“ řekl Právu ekonomický ředitel STV Group Pavel Beran.

Do českých zbrojovek zamíří ukrajinští experti

Domácí

Za růstem je podle něj hlavně Ukrajina, kam dodávají výbušniny, munici a obrněnou techniku, i dodávky pro jiné země a také českou armádu. „V neposlední řadě jsme spustili naplno výrobu střeliva, do které jsme v první fázi nainvestovali téměř půl miliardy korun,“ dodal Beran. STV Group patří s CSG mezi hlavní české výrobce dělostřelecké munice, po které je na Ukrajině velká poptávka.

Polovina exportu jde na bojiště

K rekordním tržbám i ziskům má našlápnuto i Česká zbrojovka z Uherského Brodu ze skupiny Colt CZ Group. Ta nedávno zveřejnila, že hlavně díky americkému trhu, kde vyrábí a prodává krátké i dlouhé ruční zbraně nejen pro ozbrojené síly, dosáhla za devět měsíců tržeb nad 10 miliard korun. „Vedení potvrdilo výhled, že celkové výnosy v roce 2022 mohou dosáhnout 14–14,6 miliardy korun,“ řekla Právu mluvčí Colt CZ Group Eva Svobodová.

Mezi další velké zbrojařské firmy v Česku patří výrobce munice z Vlašimi Sellier & Bellot nebo producent cvičných letounů Aero Vodochody, ten letos očekává, že zdvojnásobí tržby na pět miliard korun.

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) Jiří Hynek odhaduje, že čistě výroba a vývoz českých zbraní se zdvojnásobil z loňských 15 na zhruba 30 miliard korun. Situaci podle něj radikálně změnila válka. „Ukrajina pro nás nikdy nebyla v odbytu klíčová, ale během letošního roku jde skoro 50 procent českého odbytu na Ukrajinu,“ řekl Právu Hynek.

Rusko se od Íránu snaží získat balistické střely, řekla britská velvyslankyně při OSN

Zahraniční

Podle odhadů letos získaly české firmy licence na vývoz zbraní na Ukrajinu v celkové hodnotě až 40 miliard korun.

Poptávka je podle zbrojařů po celém světě. Hodně české firmy např. vyvážejí do Vietnamu, ten nakoupil třeba nové Albatrosy L-39 NG z Aera Vodochody. Do Indonésie vyváží zase CSG Group raketomety nebo obrněnce Pandur. Tradičně desetina objemu vývozu zbraní jde do USA. „Slibně se rozjíždí některé africké země,“ řekl Hynek.

Letošek byl výjimečný i proto, že české firmy čerpaly ze zásob staré sovětské techniky. „Takový růst se už nebude opakovat, protože se hodně sáhlo do zásob a ty začaly docházet. V počáteční fázi se na Ukrajinu dodávalo i ze zásob určených pro jiné země,“ řekl Hynek. „Brzy přijde fáze, kdy firmy budou muset vše vyrobit, což není jednoduché, protože váznou dodávky materiálu a nejsou lidi,“ dodal.

Tisícovka z Ukrajiny

Zbrojaři by potřebovali přes tisíc kvalifikovaných pracovníků. Poptávku by mohli částečně nasytit pracovníci z Ukrajiny. Náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný v Radiožurnálu uvedl, že by odtud mohla přijít do Česka tisícovka inženýrů a techniků. „V první fázi se zaměřujeme na společné modernizační opravárenské kapacity a později i na výrobu těžké bojové techniky,“ řekl Kopečný.

Jde podle něj o výsledek říjnového jednání premiéra Petra Fialy (ODS) a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Kyjevě. „Bavíme se o vysoce kvalifikovaných pracovnících, kteří budou firmám vydělávat peníze a přispívat tak české ekonomice,“ dodal Kopečný. Například Tatře z holdingu CSG chybí 500 lidí.

„Obchodník se smrtí“ But v Rusku vstoupil k ultranacionalistům

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám