Hlavní obsah

Rusko se od Íránu snaží získat balistické střely, řekla britská velvyslankyně při OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se výměnou za bezprecedentní vojenskou a technickou podporu snaží od Íránu získat další zbraně včetně balistických střel, řekla v pátek britská velvyslankyně při OSN Barbara Woodwardová. Upozornila také na dlouhodobé dodávky íránských dronů Rusku, které okupační armáda na Ukrajině používá k vraždění civilistů a útokům na civilní infrastrukturu.

Foto: Profimedia.cz

Britská velvyslankyně při OSN Barbara Woodwardová

Článek

„Rusko se nyní snaží získat více zbraní včetně balistických střel,“ uvedla Woodwardová v pátek. „Na oplátku Rusko nabízí Íránu bezprecedentní úroveň vojenské a technické podpory. Obáváme se, že Rusko chce Íránu dodat vyspělejší vojenské součástky, což by Iránu dovolilo posílit své bojové schopnosti,“ poznamenala britská velvyslankyně při OSN.

Dodala také, že se Rusko v zajištění dalších zbraní zcela jistě obrací i na Severní Koreu a další státy těžce stižené sankcemi.

Woodwardová též připomněla, že Írán Rusku dodává drony, kterými okupanti na Ukrajině zabíjejí civilisty a ničí civilní infrastrukturu.

Írán v listopadu přiznal, že Rusku drony ze série Šahíd-136 dodával, ale prý pouze před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Rusko popřelo, že by íránské drony použilo k útokům na Ukrajinu.

V říjnu podle zjištění agentury Reuters Teherán slíbil Moskvě dodávky střel země-země a dalších dronů. Agentura se odkazuje na zdroje v íránské vládě a diplomacii.

Tajnou dohodu o dodávkách dronů odhalil v srpnu americký deník Washington Post. Rusko tím podle nejmenovaného amerického vládního činitele řešilo nedostatek armádního vybavení, který zřejmě přetrvává.

Agresora vymažeme z povrchu světa. Putin mluví o jaderných zbraních už jen tak sám pro sebe

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám