Hlavní obsah

V OKD se znovu plošně testuje na koronavirus

– Karviná

Armádní odběrové týmy začaly v OKD znovu odebírat horníkům a zaměstnancům těžební společnosti vzorky pro testy na koronavirus. Další plošné testování potrvá až do středy. Na testy nejprve přicházejí zaměstnanci Dolu ČSM, kteří v prvním kole testů měli negativní výsledek nebo se z různých důvodů nedostavili k testování.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na Karvinsku opět probíhá plošné testování v souvislosti s hromadnou nákazou covidem-19

Článek

„My jsme spustili další plošné testování na lokalitě ČSM-Sever a ČSM-Jih. S odběry nám pomáhá pět armádních týmů. Během dnešního dne bychom chtěli otestovat stovky zaměstnanců," uvedla mluvčí OKD Naďa Chattová..

Podle ní je nutné počítat s tím, že skupina zaměstnanců v těchto dnech čerpá letní dovolenou, a k testům se tak nedostane. Zároveň testy platí i pro přeshraniční pracovníky, z nichž část v období odstávky těžby pro OKD nepracuje. Testování ale hygienici nařídili a podle mluvčí by se tak tito lidé k němu měli dostavit.

ON-LINE: V Česku je nejvíc nakažených od začátku pandemie

Domácí

Krajští hygienici už v týdnu uvedli, že odebírané osoby budou na místě informovat o dalším postupu. Chtěli tak předejít problémům, které se vyskytly při minulých plošných odběrech. Zaměstnance vyzvali, aby po příchodu na odběrové stanoviště správně uvedli osobní data včetně mobilního telefonu. Případný pozitivní výsledek jim bude zaslán SMS zprávou. V tomto případě je nutné dodržovat domácí izolaci, která platí i pro všechny členy domácnosti, a vyčkat na kontakt od hygieniků.

Poslední den testování budou k odběrům přicházet pracovníci Dolu ČSA. Testovat tam budou pouze zaměstnance, kteří zabezpečují nezbytný bezpečnostní provoz dolu poté, co OKD kvůli vysokému počtu nemocných přerušila těžbu ve všech svých dolech. Mělo by jít zhruba o 200 lidí. Hygienici už dříve uvedli, že celkově předpokládají, že bude otestováno asi 3000 lidí.

V Dole ČSM Sever na Karvinsku evidují hygienici k sobotě 762 pozitivních osob, což je proti pátku nárůst o sedm, v Dole ČSM-Jih je 353 pozitivních lidí, o pět více než v pátek.

Hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření na celý Moravskoslezský kraj. Do té doby omezení platila právě jen na Karvinsku, kde je největší ohnisko nákazy v regionu, a také v okrese Frýdek-Místek. V kraji se tak znovu musí nosit roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách.

Nákaza na severní Moravě se přesouvá do rizikové skupiny

Domácí

Omezení se týkají i návštěv v nemocnicích či domovech seniorů, provozu restaurací a barů, hromadných akcí i takzvaných pendlerů. Okamžitá platnost i rozsah opatření vyvolaly kritiku. Na sociálních sítích se už objevila výzva k protestu proti těmto nařízením. Uskutečnit se má v pondělí od 17:00 na centrálním Masarykově náměstí v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám