Hlavní obsah

V lékárnách chybí některé léky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé druhy léků potlačujících bolest a horečku dětí, přípravků pro diabetiky nebo penicilinová antibiotika lze momentálně v českých lékárnách sehnat jen těžko. A to kvůli výpadkům v dodávkách, které jsou hlášeny i na několik týdnů či měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lékárny i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) uklidňují, že všechna léčiva dokážou nahradit a není důvod k obavám. Momentálně už ústav našel i lokálního výrobce penicilinových léků.

Podle mluvčí SÚKL Kláry Brunclíkové se v lékárnách nedostává asi dvou desítek léků. Jen od července bylo přerušení dodávek hlášeno podle databáze SÚKL u 558 medikamentů, u dalších 343 byly dodávky zcela ukončeny.

V případech přerušení dochází ale často k rychlé obnově, leckdy mají lékárny na překlenovací období dostatečnou zásobu.

Někdy chybějí suroviny z Asie nebo obaly

„Držitelé rozhodnutí o registraci mají povinnost hlásit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv jakékoliv přerušení, ukončení či obnovení dodávek léků pro české pacienty,“ komentovala pro Právo situaci ředitelka SÚKL Irena Storová.

„Aktuálně se nejvíce hovoří o nedostupnosti penicilinových léčivých přípravků, nicméně v této chvíli se již podařilo zajistit dodávky od lokálního výrobce, které by měly pomoci překlenout kritické období,“ podotkla Storová. Podle ní SÚKL neustále vyhodnocuje situaci na trhu a používá všechny nástroje, které minimalizují dopad na pacienta.

„Ze všech těchto našich činností vyplývá, že většina nedostupných léčivých přípravků je v praxi nahraditelná,“ dodala Storová. Výpadky mají podle ní obvykle snadné vysvětlení. „Během pandemie byla vzhledem k omezeným osobním setkáním a omezené školní docházce výrazně nižší nemocnost, a klesla tak spotřeba některých léčivých přípravků. To se projevilo v plánech dodávek léků na trh nejen v České republice,“ myslí si Storová.

Z hlášení, která SÚKL přijímá, vyplývají v posledních letech jako nejčastější příčiny výpadků léků problémy související s výrobním a dodavatelským procesem, např. chybějí suroviny, které se často dovážejí z Asie.

Ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel vysvětlil, že volně prodejné léky někdy z lékáren zmizí kvůli snaze domácností zásobit se před zimou. „Překážkou ve výrobě může být zpoždění dodávky účinné látky nebo obalových materiálů – jako nyní nedostatek hliníku pro výrobu blistrů nebo papíru pro krabičky u některých výrobců,“ uvedl.

Jinde mají vyšší zisk

Výpadky léků potvrdil i prezident České lékárnické komory Aleš Krebs. „Někdy je to cenová otázka, jindy například výrobní výpadek. Když je léků z nějakého důvodu nedostatek, výrobce někdy lék přednostně dodá do země, kde na něm vydělá víc,“ řekl Právu.

„Týká se to často i těch nejlevnějších přípravků. Např. přípravků na tlak, na cholesterol, diabetes. U nich je úhrada a cena denní dávky pro pacienta nezřídka jen v desítkách haléřů. Cena v ČR je opravdu extrémně nízká,“ dodal.

Podle Krebse je v poslední době výpadků v dodávkách léčiv více než v minulosti. „Většinu z nich se nám však daří řešit, např. prostřednictvím generické substituce, což znamená, že pacient dostane svůj lék se stejnou látkou, ve stejné lékové formě i síle. Některé jiné léky dokážeme připravit v lékárně,“ uvedl.

Dostatek penicilinu má být až za měsíc

Domácí

Ke skupině léků, které je obtížnější nahradit, patří podle něj penicilin. „Dá se však nahradit jinými antibiotiky, i když by v některých případech byl penicilin terapeuticky vhodnější,“ poznamenal Krebs.

Obavy, že by pacientům náhradní léky způsobily problémy, např. kvůli rozdílu v pomocných látkách, jsou podle něj zbytečné.

„Teoreticky se to stát může, ale je to naprosto minoritní záležitost. Nesetkáváme se s tím. Je to velmi ojedinělá záležitost. Kdyby to nastalo, tak se zase dá po dohodě s lékařem přenastavit léčba na jinou účinnou látku. Řešitelné to je,“ uklidňuje pacienty Krebs.

„Není to tak, že by pacienti s nějakou diagnózou nemohli být kvalitně a bezpečně léčeni, protože by chyběly léky,“ zdůraznil prezident lékárníků.

Problémy řeší i ostatní země na světě, nikoliv jen EU nebo ČR. „Výpadky dokážeme řešit. Farmaceutická strategie pro EU by měla být v novelizované podobě příští rok na jaře. Žádný stát v EU, možná ani ty úplně největší, si nedokáže zajistit úplnou lékovou soběstačnost,“ poznamenal Krebs.

Mluvčí sítě lékáren Dr. Max Michal Petrov Právu potvrdil, že i když mají některá léčiva výpadky, neznamená to, že jsou nedostupná. Některé léky mají lékárny ještě na skladech, jinde se doprodávají zbytky.

„Někde lék seženete a někde ne. Je vhodné v některých případech dopředu do lékárny zavolat a zeptat se, jestli tam ten přípravek je. Když není, je vhodné se spojit s lékařem a požádat ho, aby vystavil recept na alternativu. Něco se dá zaměnit na základě generické substituce už v lékárně, něco ne bez konzultace s lékařem,“ dodal.

Naděje pro pacienty s Alzheimerovou chorobou. Výroba léku Martina Tolara je téměř u konce

Podcasty a pořady

Reklama

Související články

Dostatek penicilinu má být až za měsíc

České lékaře i pacienty trápí výpadek penicilinu, který lékaři předepisují na bakteriální infekce typu angíny. Nyní v leckterých lékárnách není k dostání...

Výběr článků

Načítám