Hlavní obsah

Důsledek války i koronaviru. V Německu chybějí léky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

My nemáme a vy neseženete. Tuto větu si vyslechnou pacienti v lékárnách po celém Německu stále častěji. V zemi chybí podle tamějšího Spolkového ústavu pro léčiva a zdravotnické prostředky (BfArM) zhruba 300 léků. Je to ale jen vrchol ledovce, seznam je podstatně delší, upozorňují lékárníci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na seznamu BfArM jsou pouze prostředky, které lékaři předepisují na recept. Chybí ovšem také řada přípravků, které jsou volně prodejné. V Německu momentálně chybějí různé druhy antibiotik, spreje pro nemocné s astma, kapky do očí, některé inzulíny, léky na snížení hladiny cukru v krvi, sirupy obsahující paracetamol a čípky pro děti, léky na krevní tlak, neuroleptika a řada prostředků na léčbu rakoviny.

„Chybějí i prostředky, jež lékárníci nabízejí jako alternativu a obsahují účinné látky,“ říká Daniela Hänelová, lékárnice a šéfka Asociace nezávislých lékáren. Jedním z příkladů jsou podle jejích slov léky s účinnou látkou tamoxifen, které jsou měsíce nedostatkové. „Tisíce žen nebyly schopny pokračovat v léčbě rakoviny prsu, jak je předepsáno.“

Za výpadkem mnohých léků je nejen momentálně rusko-ukrajinský konflikt, ale jsou to také následky pandemie koronaviru. Podle Hänelové je to narušení dodavatelských řetězců způsobené problémy se surovinami, zvýšením cen surovin či obalových materiálů, dopravními problémy způsobenými lodní dopravou zejména z Číny a Indie. „Někdy nelze dodávky použít kvůli kontaminaci,“ dodal Hans-Peter Hubmann, viceprezident Německé asociace lékárníků.

Šokovaným Němcům přicházejí nové zálohy na plyn, až 35krát vyšší

Zahraniční

Vzhledem k tomu, že výrobci nemají kvůli minimalizaci nákladů zásoby, nedostatky medikamentů nelze rychle kompenzovat. Situaci, která byla roky kritická, podle Hänelové zhoršil ještě jeden faktor. Během pandemie prodej léků prudce klesl a farmaceutický průmysl omezil svou produkci. Objem výroby se tvoří na základě tržeb za předchozí rok a podle toho se objednávají suroviny.

„Proto mnoho velkých farmaceutických výrobců nedokáže naráz zdvojnásobit nebo ztrojnásobit výrobu,“ říká Hänelová a dodává: „Kromě toho jsou zde zvýšené náklady na energii a dopravu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám