Hlavní obsah

V karanténě méně policistů než na jaře

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní i Hasičský záchranný sbor ČR (HZS) zvládají druhou vlnu šíření koronaviru ve svých řadách lépe než při vypuknutí epidemie na jaře. V karanténě je méně hasičů a policistů, a to i díky preventivním opatřením, kdy se opět na pracovišti nesetkávají jednotlivé směny.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Naopak počty pozitivních příslušníků jsou nyní vyšší, jelikož tempo šíření koronaviru v populaci v posledních dnech dosahuje rekordních hodnot. Státní policie aktuálně eviduje 286 nakažených policistů, zatímco na jaře se počty pohybovaly v řádu desítek.

Policii se nicméně daří držet poměrně nízký počet lidí, kteří musejí být v karanténě. Nyní jich je v izolaci 453. Pro srovnání, ke konci března počet policistů v karanténě činil skoro osm stovek.

Zrušené akce a exkurze

„Projevují se preventivní opatření, která jsme zavedli před třemi týdny. Máme rozdělené dvě směny, které se nepotkávají,“ řekl Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

U starosty Novotného zasahovali hasiči. V obálce mu přišel cukr

Krimi

Policejní prezident naopak prozatím nevydal pokyn k omezení některých úkonů jako letos na jaře. Tehdy policisté částečně upustili např. od silničních kontrol, aby se omezily kontakty mezi příslušníky a veřejností. Jenže se ukázalo, že řada řidičů využila situaci k agresivnější jízdě. V celé republice je pak koronavirem nakaženo 89 hasičů, což je více než jaře. Přesto se hasičům daří udržet jednotky akceschopné.

„Počet příslušníků v karanténě nám výrazně klesl, jde o desítky příslušníků nebo zaměstnanců,“ sdělila Právu ještě v úterý mluvčí hasičů Nicole Studená.

Ve středu však počet izolovaných vyskočil na 111, informoval po jednání ústředního krizového štábu šéf hasičů Drahoslav Ryba. Stále je to o trochu méně než na jaře, kdy v jednu chvíli bylo v karanténě kolem 130 hasičů.

Rozdíl je také v tom, že na jaře byl zasažen zejména pražský sbor, zatímco teď se s nákazou potýkají všechny kraje víceméně stejně. Podle Ryby jsou na tom aktuálně nejhůř Jihočeský a Plzeňský kraj.

Policie dopadla muže podezřelého z osahávání dívky ve Varech

Krimi

Ani u hasičů se jednotlivé směny nyní nepotkávají a vedení zrušilo akce pro veřejnost či exkurze na stanicích. Podle mluvčí se projevují zkušenosti s jarním nástupem epidemie. „Aplikujeme, co už bylo vyzkoušeno,“ řekla Studená.

„Navíc je v platnosti rozkaz generálního ředitele HZS ČR, který například omezuje služební cesty, porady, výcviky nebo školení na nezbytné minimum. Ideálně jsou doporučeny videokonference,“ dodala mluvčí.

Ohrožena není ani akceschopnost největší obecní policie v zemi, tedy pražských strážníků. Praha je přitom z nejzasaženějších regionů. Městská policie Praha hlásí tři nakažené a 35 zaměstnanců v karanténě.

Podle policie Češi nařízení dodržují. Pokut padlo jen málo

Domácí

„Organizace má navíc nastavena ještě přísnější opatření, než jaká jsou dána ministerstvem zdravotnictví, abychom minimalizovali možnost přenosu v rámci pracovišť. Věříme, že i díky nim se nám daří situaci udržet ‚pod kontrolou‘ a nemá doposud vliv ani na naši službu,“ uvedla pro Právo mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Všichni zaměstnanci jsou vybaveni ochrannými pomůckami. „Strážníci mají k dispozici respirátory třídy FFP2 a FFP3, ochranné brýle, rukavice, osobní dezinfekce. Ostatní pak roušky,“ podotkla Seifertová.

Reklama

Výběr článků

Načítám