Hlavní obsah

Podle policie Češi nařízení dodržují. Pokut padlo jen málo

Právo, Jakub Kotalík

Drtivá většina lidí nařízení vlády související s koronavirem dodržuje. Po desetitisících kontrolách policie to vyplývá z aktuálních údajů. Doposud padlo pouze několik desítek pokut.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Policisté začali vést statistiky týkající se dodržování mimořádných opatření od 18. září. Tehdy ještě platila mírnější pravidla, i když lidé už například museli nosit roušky v hromadné dopravě, ale nikoli uvnitř restaurací a hospod, které mohly mít otevřeno do půlnoci. Za určitých podmínek bylo také možné pořádat i kulturní či sportovní akce s větším počtem účastníků.

S pondělním vyhlášením nouzového stavu přišlo zpřísnění, aktuálně jsou tak hromadné akce v podstatě zakázané a restaurace musí zavřít už v deset večer.

Během necelých tří týdnů, kdy se opatření postupně zpřísňovala, policie při svých kontrolách zjistila, že jejich nedodržování je spíše výjimečné.

Dodržujte opatření, jinak přitvrdíme, hrozí Prymula

Domácí

„Od začátku sledování jsme provedli více než 85 tisíc kontrol, při kterých jsme zjistili přes 2700 pochybení,“ sdělil včera Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Policisté navíc sahali k možnosti trestat vzácně. „Drtivou většinu jsme vyřešili domluvou, pouze v 79 případech byla věc vyřešena pokutou na místě,“ doplnil Moravčík.

Dezinformace o koronaviru zaplavují internet. Nevěřte hoaxům, burcují Slováci

Internet a PC

Přestupky související s nařízeními řeší zpravidla domluvou také pražští strážníci. Od začátku září jich evidují 8435, největší část se týká nošení roušek ve veřejné dopravě.

„Nejvíce přestupků bylo zjištěno v prostředcích městské hromadné dopravy, konkrétně 7323, dále jsme zjistili 623 případů porušení mít zakryté dýchací cesty v dalších případech – přepravní služby, letiště, příměstské vlaky a podobně,“ uvedla pro Právo mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Dvoumetrový odstup na covid nemusí stačit, varují američtí vědci

Koronavirus

Strážníci v metropoli od začátku září odhalili také tři stovky případů porušení příkazu zavřít hospodu v určený čas. Rovněž i městské policii stačilo v drtivé většině přestupků dotyčným domluvit, a to v 8129 případech. V 74 případech strážníci přestupek oznámili místnímu úřadu a v 232 sáhli k možnosti udělit pokutu, která průměrně činila 250 korun.

Policisté a strážníci dostali pravomoc řešit přestupky proti koronavirovým opatřením v květnu díky zvláštnímu zákonu. Na místě mohou udělit pokutu až do deseti tisíc korun, pokutovaný však se sankcí musí souhlasit, jinak se přestupek předává správnímu úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám