Hlavní obsah

Česko žádá 30 tisíc vakcín pro děti z Ukrajiny

Ministerstvo zdravotnictví jedná s EU o dodání zhruba 30 tisíc dávek vakcín pro ukrajinské uprchlíky. Především jde o povinné dětské vakcíny, kterých by mohl být při velkém náporu dětí z Ukrajiny podle některých lékařů nedostatek.

Stella Kyriakidesová

Článek

„Budu mít příští týden jednání v Bruselu s ministry zdravotnictví zemí EU, kde tento požadavek znovu vznesu. Myslím si, že tento problém vyřešíme v řádu týdnů,“ řekl včera šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) po jednání s eurokomisařkou pro zdravotnictví a bezpečnost potravin Stellou Kyriakidesovou.

Aktuálně podle něj není problém v tom, že by nebylo čím děti z Ukrajiny očkovat, a nehrozí, že by to bylo na úkor českých dětí, ubezpečil.

Je důležité, aby bylo možné poskytnout uprchlíkům nejen očkování proti covidu, ale i proti jiným chorobám
Stella Kyriakidesová, eurokomisařka

Exministr zdravotnictví a vakcinolog Roman Prymula upozornil, že problém by mohl nastat s vakcínami proti tuberkulóze. Původní výroba v Dánsku skončila, převedla se do Británie a nyní se odebírá látka z Polska, uvedl. Nad rámec běžných dodávek ale mohou, jak řekl, dodat jen 15 tisíc dávek, což není mnoho.

Školní inspekce pomůže s integrací uprchlíků. V dotčených školách žádné kontroly, slibuje

Věda a školy

Potřeby dostupné péče a očkování pro ukrajinské uprchlíky včetně dětí si je vědoma i EU. „Je důležité, aby bylo možné poskytnout uprchlíkům nejen očkování proti covidu, ale i proti jiným chorobám,“ uvedla eurokomisařka.

Aktuálně státy řeší, jak se dostat k očkovacím průkazům a další dokumentaci, kterou by mohli uprchlíci předložit zdravotníkům v hostitelské zemi. Někteří mají část dokumentů v elektronické podobě a mohli by se k ní dostat.

„EU se teď rozhodla vyslyšet naše doporučení a zkusí centrálně přes vládní struktury dokumentaci získat. Ale byť je válka, tak stále platí GDPR a je také potřeba překlad do češtiny,“ přiblížil Válek překážky.

Umístit dítě do školky bude pro Ukrajince těžší než do ZŠ, vyplývá ze statistik

Válka na Ukrajině

Získání dokumentů může mnohým pomoci vyhnout se přeočkování. Podle nedávného doporučení České vakcinologické společnosti se ti, kteří je nemohou doložit, automaticky berou jako neočkovaní. Při přílivu příchozích by to ale mohl být problém. „Znamenalo by to, že by se těm, kteří nedoloží očkování, muselo zahájit kompletně znova, což se nám zdá nerealistické,“ upozornil předseda společnosti Roman Chlíbek.

Chystá se proto nové doporučení, na němž se podílejí pediatři a praktici. „Pokud nedoloží nic, tak je jakési minimum aplikace očkování proti spalničkám, a pak proti záškrtu, tetanu a černému kašli. Zjednodušeně řečeno by člověk dostal od každého aspoň jednu dávku, abychom měli jistotu, že tam nějaká ochrana je,“ řekl Chlíbek.

Nebezpečí podle něj nehrozí dětem ani v případě, že by už dříve byly plně naočkované. Uvažovalo se i o tom, že by mohli rodiče dát čestné prohlášení, že děti očkované byly. K tomu ale mají odborníci výhrady. „Ani českým rodičům se toto neuznává. To by byl dvojí metr, i když chápeme, že je mimořádná situace,“ doplnil.

Test protilátek?

Válek zmínil také možnost nechat si změřit protilátky proti uvedeným nemocím, jak to umožňuje vyhláška. U dětí jde např. o žloutenku typu B, u dospělých i o spalničky. „U řady onemocnění není hranice ochrany stanovena a běžně se to nedělá. V doporučení proto máme, že nedoporučujeme vyšetření hladiny protilátek v souvislosti s očkováním,“ sdělil Chlíbek.

Odběr krve pro takové vyšetření mohou udělat přímo pediatři v ordinaci a poté poslat k rozboru do laboratoře. Vyšetření za několik stovek korun za odběr na jednu infekční chorobu dělají i soukromé laboratoře, třeba proti spalničkám, tetanu nebo žloutence typu B. Možné je ale udělat i hromadný odběr. Zřejmě ale za vyšší cenu. Pojišťovny testy na protilátky nehradí.

Ukrajinské děti začleňování do škol zvládají, kapacity se rychle plní

Domácí

Odborníci už dříve upozornili, že Ukrajina patří k zemím s vyšším výskytem tuberkulózy a v minulých letech tamní společnost prošla rozsáhlou epidemií spalniček. V zemi je ve srovnání s Českem také nižší proočkovanost. U povinných vakcín se uvádí rozdíl až o deset procent. Děti z Ukrajiny dostávají podobná povinná očkování jako české děti, navíc jsou očkovány i proti tuberkulóze.

Reklama

Výběr článků

Načítám