Hlavní obsah

Prymula se postavil Babišovi, nerezignuje

Novinky, jam, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci prohlásil, že žádná opatření neporušil a rezignovat nehodlá. K odchodu z funkce jej vyzval premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že pokud Prymula neodejde, navrhne jeho odvolání.

Tiskový brífink ministra zdravotnictví Romana PrymulyVideo: ČTK

 
Článek

„Stojím tu jako člověk, který vypadá, že káže vodu a pije víno. Nic jsem ale neporušil a z tohoto důvodu nehodlám já sám rezignovat,“ prohlásil Prymula s tím, že Babiš má samozřejmě možnost jej odvolat. To již v případě neochoty Prymuly rezignovat sám premiér avizoval.

Končící ministr uvedl, že inkriminované jednání neproběhlo v salonku restaurace, nýbrž v soukromých prostorech vyšehradské kapituly. Trvá proto na tom, že žádné z platných nařízení neporušil.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek se ale v pátek dopoledne před poslanci omlouval za to, že Prymulu pozval do salonku restaurace. Stejně se vyjádřil i sám Prymula v dopoledním rozhovoru pro týdeník Respekt.

Nad Prymulovým odchodem z funkce vyjádřil pochybnosti prezident Miloš Zeman, uvedl na tiskové konferenci Babiš, když oznamoval Prymulovu rezignaci či odvolání.

Zas tolik jsem toho neprovedl, klidně rezignuji, prohlásil Prymula

Domácí

Nad pravidelnou páteční tiskovou konferencí k vývoji nákazy visel od pátečního rána otazník. Od brzkého rána se totiž řeší Prymulova noční návštěva jedné z pražských restaurací, kterou absolvoval navzdory vládním opatřením. Společně s ním podle Blesku, který informaci přinesl, tam byl i první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Krátce po 11. hodině se k věci poprvé vyjádřil premiér Andrej Babiš (ANO), který se za jejich chování omluvil a vyzval Prymulu k rezignaci, jinak jej z funkce odvolá sám. Ještě odpoledne chce Babiš prezidentu Miloši Zemanovi v Lánech představit nového kandidáta – jedním z nich je podle informací Práva současný šéf Fakultní nemocnice v Motole a bývalý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Kvůli vážné epidemiologické situaci vláda na mimořádném jednání rozhodla o tzv. lockdownu Česka. Stejně jako na jaře se tedy od čtvrtka zavřely až na výjimky všechny obchody a služby. Restaurace byly uzavřeny už minulou středu, smějí vydávat jídlo jen přes okénka, a to do 20.00.

Babiš vyhodil Prymulu z vlády a omluvil se za něj

Domácí

V posledních dnech denně přibývá mezi 10 a 15 tisíci nových případů, zvyšuje se rapidně také počet hospitalizovaných s těžkým průběhem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám