Hlavní obsah

To snad nemyslí vážně, nechápe ANO kritiku evropských liberálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš odmítl kritiku Evropské liberální frakce ALDE, jejíž součástí je ANO, za jeho účast na květnové konferenci konzervativců (CPAC), které hostil maďarský premiér Viktor Orbán. Podle Babiše jde o počin „absolutně nevýznamné maďarské opoziční strany“, která se takto snaží útočit na Orbána. Za nešťastné označil prohlášení i první místopředseda hnutí Karel Havlíček, šéfka poslanců Alena Schillerová pak postoj ALDE nechápe, protože podle ní Babišův projev nebyl ničím kontroverzní.

Foto: MTI

Andrej Babiš na konferenci konzervativců v Budapešti

Článek

Mezi nejhlasitější kritičky Babišova projevu patřila nizozemská europoslankyně Sophie in ’t Veld.

ALDE, jejíž jediným českým členem je právě ANO, v neděli uvedla, že v návaznosti na Babišovu účast na konferenci prověří, zda hnutí ještě vyznává liberální hodnoty, a do ukončení šetření frakce pozastavila pozvánky pro Babiše. CPAC podle frakce „podkopává individuální práva a svobody“.

Babiš prohlášení i jakýkoliv údajný odklon od liberálních hodnot odmítl.

„Pokud mluvíme o liberální straně, to znamená svoboda. My máme svobodu a já jsem svobodný člověk, a když mě pozvali organizátoři na konferenci do Budapešti, tak jsem se svobodně rozhodl tam jít,“ řekl v pondělí Babiš ČTK.

Ve svém projevu na konferenci vyzdvihoval konzervativní hodnoty, národní svrchovanost a tradice. Tyto hodnoty jsou podle něj pod útokem Bruselu.

Babiš si s Orbánem zavařil, na ANO si posvítí evropští liberálové

Evropa

„V rámci ALDE iniciativa vznikla z absolutně bezvýznamné, malinké maďarské opoziční strany, která ve svém projevu lhala o mně a vytvořila nějakou rezoluci, která je absolutně nesmyslná,“ dodal Babiš. Bere to jako útok bezvýznamných stran skrze něj na Orbána. Toho Babiš dlouhodobě označuje za svého „přítele“.

Babiš se nedomnívá, že by krok ALDE mohl poškodit jeho hnutí ANO před volbami do Evropského parlamentu, které se uskuteční příští rok. „Usilujeme o hlasy občanů České republiky. Naopak si myslím, že nás to může posílit,“ míní předseda hnutí.

Snaha politiků se zviditelnit před volbami do EP?

Nad prohlášením ALDE se pozastavil i první místopředseda ANO a stínový premiér Karel Havlíček.

„Nepovažuji postup ALDE za šťastný, z historie víme, že říkat, s kým se bavit a s kým ne, vede vždy ke špatným koncům. Základem liberálního pojetí světa je otevřená diskuse, o to méně tomu rozumím, a to tím spíše, že pokud si někdo poslechl nebo přečetl projev Andreje Babiše na konferenci, nebylo tam nic, co by odporovalo ALDE. I jim přece vadí přebujelý bruselský aparát nebo třeba některá kontroverzní klimatická opatření,“ sdělil Novinkám Havlíček.

Podle něj bere ANO, které je nyní v parlamentní opozici, stanovisko na vědomí, ale zároveň ho prý nijak nepřeceňuje. „Blíží se evropské volby, takže řada politiků už sahá k ostřejšímu slovníků a využívají různé cesty, aby se zviditelnili,“ míní Havlíček, který zároveň jako jeho předseda zmínil „malou“ maďarskou opozici snažící se vymezit vůči Orbánovi.

Havlíček prý také očekává, že v Praze proběhne jednání s vedením ALDE.

Místopředsedkyně hnutí a šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová pak postoj evropských liberálů nechápe a domnívá se, že „nemálo členů“ ALDE by s Babišovými slovy pronesenými na konferenci souhlasilo.

„Upřímně ten postoj nechápu. Projev pana Babiše jsem slyšela, nebyl ničím kontroverzní a jsem si jistá, že by se pod ta slova nemálo členů ALDE i podepsalo. A jestli jde opravdu jen o to, na jaké konferenci ten projev zazněl tak to snad ani nemůže být myšleno vážně,“ napsala Novinkám Schillerová.

Orbán přivítal v Budapešti „ochránce svobodného světa“ Babiše a Klause

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám