Hlavní obsah

Babiš si s Orbánem zavařil, na ANO si posvítí evropští liberálové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská liberální frakce ALDE, jejíž součástí je i české hnutí ANO, vydala v neděli prohlášení k účasti předsedy ANO Andreje Babiše na květnové konferenci konzervativců (CPAC), které hostil maďarský premiér Viktor Orbán. ALDE uvedla, že prověří, zda ještě ANO vyznává liberální hodnoty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

CPAC má cíl podkopávat individuální práva a svobody, které stranu ALDE definují a jsou pro ni klíčové," uvedli členové strany v prohlášení.

ALDE vyhodnotí, jak se ANO k liberálním hodnotám staví a podá zprávu předsednictvu. „Do té doby předsednictvo pozastavilo, dle přání kongresu, pozvánky pro pana Babiše,“ stojí v prohlášení.

Liberálům vadí Babišova účast na akci konzervativců v Maďarsku na začátku května a jeho vystoupení, kde se vyslovil pro konzervativní hodnoty, národní svrchovanost a tradice. Tyto hodnoty jsou podle něj pod útokem Bruselu.

Mezi řečníky na mezinárodní konferenci konzervativců CPAC v Budapešti byli vedle Babiše například maďarský premiér Viktor Orbán, lídr rakouské FPÖ Herbert Kickl či příznivci amerického exprezidenta Donalda Trumpa, jako Tucker Carlson, bývalý moderátor stanice Fox News. Přijel i český exprezident Václav Klaus, který na této akci vystoupil už v předchozím roce.

Evropští liberálové, mezi něž patří ANO, budou řešit Babišovu řeč na akci konzervativců

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám