Hlavní obsah

Školní obědy od ledna znovu zdraží

Právo, svj, den, mrak, kal, pch

Obědy v jídelnách škol i mateřinek na mnoha místech znovu podraží. Většina škol zvyšovala jejich ceny už v září, kvůli vysokým cenám energií i potravin však musí jídlo opět zdražit. V některých školách a školkách už obědy vyjdou i na padesátikorunu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Od ledna budeme muset zdražit znovu. Důvodem jsou jednak drahé energie, ale především drahé potraviny. Zatím nevíme, o kolik korun to bude, uvidíme na konci roku, jak vyjde účetní uzávěrka, ale předpokládáme, že to bude zase o dvě koruny,“ řekla Právu Dana Walterová, ředitelka českobudějovické ZŠ Pohůrecká.

V září tam stoupla cena oběda na 30 Kč pro desetileté děti, pro ty ve věku od 11 do 14 let stojí 32 korun, starší platí 36 Kč. Škola nabízí také sociálně slabším rodinám možnost příspěvků na obědy, které dětem hradí stát. Využívá je několik rodin. „Někteří rodiče dětem obědy po zdražení odhlásili. Jde především o matky na mateřské dovolené, které jsou doma, a děti tak chodí na oběd domů,“ dodala Walterová.

Také ve školní jídelně jedné z největších škol v Jihlavě, ZŠ Seifertova, zdražovali v září o dvě koruny, takže porce pro nejmenší školáky je nyní za 26 Kč, pro starší děti za 28 a 30 korun. Podle vedoucí školní jídelny Aleny Bauerové se od ledna zdražování prozatím nechystá.

Zdražení ale například čeká strávníky školní jídelny při ZŠ Třešť, kde si děti už od prosince připlatí pětikorunu na porci.

V Německu Češi ušetří, v Polsku berou vše

Ekonomika

Stále víc rodičů na ně nemá

To, že některé školy zdražují i v průběhu prvního pololetí, potvrzuje také Ivana Tykač, šéfka neziskové organizace Women for Women (W4W), která prostřednictvím svého projektu poskytuje školákům obědy zdarma. „Na počátku listopadu došlo v některých školách ke zdražení přibližně o dvě až čtyři koruny, v závislosti na jednotlivých krajích. K obdobnému zdražení pravděpodobně dojde i od ledna,“ sdělila Právu.

Početnou skupinu dětí, jejichž rodiče nemají na oběd, evidují také na plzeňské 16. základní škole. Podle tamějšího ředitele Vlastimila Šišky se aktuálně jedná o 60 žáků napříč třídami. „Máme poměrně dost dětí s nízkým socioekonomickým statusem,“ vysvětlil.

Celkem se zde vzdělává zhruba 400 kluků a holek. Také zde přitom kvůli růstu cen energií museli během podzimu jídlo zdražit. „Ceny, které máme odstupňované podle věku, jsme zvedli o dvě až pět Kč,“ řekl Šiška. Žáci do 10 let teď zaplatí za porci 30 korun, strávníci od 11 do 14 let o dvě koruny více. Patnáctileté a starší pak vyjde oběd na 34 korun.

Jestli dojde k dalšímu navyšování cen, ředitel zatím neví. „Město jako náš zřizovatel vysoutěžilo na příští rok nového dodavatele elektřiny i plynu, takže uvidíme, jak se situace vyvine,“ uzavřel.

Podle náměstkyně ostravského primátora Andrey Hoffmannové (Piráti) obědy v ZŠ ve městě od září zdražily z původních 30 na 34 Kč. „U školek je pak to zdražení ještě vyšší, a to ze 41 na 50 korun,“ sdělila Právu.

Třeba v MŠ Těsnohlídkova v Ostravě-Lhotce od září zvedli cenu oběda u mladších dětí o pět korun na 41 Kč, u šestiletých pak o šest korun na 49 Kč. „Nám v ZŠ v pražském Radotíně zvednou od ledna cenu oběda pro dítě v deváté třídě z 32 na 39 korun. Máme ještě dvě další děti, nevím, jak to poplatíme,“ řekla Právu maminka Martina.

Kvůli vyšším cenám školního stravování roste zájem o obědy zdarma

Věda a školy

Kvůli rostoucím cenám školního stravování se zvyšuje počet zájemců o obědy zdarma. Organizace W4W v tomto školním roce platí školní stravu asi 13 tisícům dětí. „Zaznamenali jsme až 30procentní nárůst počtu zařazených dětí. Očekáváme, že v roce 2023 bude do projektu přihlášeno 17 tisíc až 20 tisíc dětí, což představuje částku 85 až 100 milionů Kč,“ sdělila Právu Ivana Tykač.

Nezisková organizace hradí svůj projekt penězi od dárců a z dotace od ministerstva školství. Úřad letos na program dal dotaci 60 milionů korun, to ale podle W4W na úhradu nestačí.

O tom, zda školy v příštím roce zdraží obědy, rozhodují jednotlivá zařízení. Situaci nízkopříjmových rodin, které nemají dost prostředků na stravování pro děti, dlouhodobě řeší projekt Obědy do škol. „Letošní školní rok samozřejmě není výjimkou, rozpočet byl naopak v reakci na zdražování navýšen z původních 65 na 137 milionů. V projektu participují všechny kraje a oproti loňským 929 se letos připojilo 1204 škol,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Eva Davidová.

Experti vyzvali k odpuštění plateb

Rodinám, které mají málo peněz na obědy pro děti, mohou pomoci sociální dávky. „Od ledna má dojít k úpravám v souvislosti s příspěvkem na bydlení, zvýší se přídavky na děti a vzhledem k tomu, že se od příštího roku počítá se zvýšením existenčního a životního minima, se rozšíří i okruh možných příjemců přídavku na dítě,“ připomněla Davidová.

Přidat ve státním rozpočtu 40 miliard na školní obědy zdarma navrhuje poslancům Věra Kovářová (STAN). Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) má návrh v koalici podporu.

Experti z Národní ekonomické rady vlády v čele se sociologem Danielem Prokopem už na začátku školního roku navrhovali, aby vláda rodinám nebo aspoň jejich chudší části platby za obědy ve školkách nebo i školách za současné krize dočasně odpustila. „Jednalo by se o jednotky miliard korun s relativně velkým efektem,“ řekl Právu minulý měsíc Prokop.

To, že by mohlo jít o účinnou pomoc, si myslí i Ivana Tykač. „Velká skupina lidí řeší existenční problémy, ale nedosáhne na pomoc státu. Dávka hmotné nouze není z našeho pohledu relevantní indicií pro potvrzení potřeby pomoci. Jakákoliv finanční úleva rodinám je v této nelehké době důležitá. Jako jednu z možných variant vidíme plošné odpuštění platby všem rodičům za obědy při povinné školní docházce,“ řekla Právu.

Vláda k tomuto opatření ale zřejmě nepřistoupí. „Primárně se soustředíme na podporu projektu Obědy do škol, který již nyní cílí na děti z nízkopříjmových rodin a má velmi dobré výsledky napříč celou republikou. Konkrétní parametry již čtvrté výzvy jsou k dispozici na našem webu,“ řekla Právu mluvčí MPSV Davidová.

Anketa

Jak se vypořádáte se zdražením obědů pro děti?
Připlatíme
73,6 %
Obědy odhlásíme
26,4 %
Celkem hlasovalo 1405 čtenářů.

Nebudu mít na jídlo, postěžovala si seniorka, když platila výměnu zámku za 6000

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám