Hlavní obsah

V Německu Češi ušetří, v Polsku berou vše

Hladká mouka, máslo, cukr i vajíčka pořídí hospodyně, které právě teď startují pečení vánočního cukroví, levněji hned za německými a polskými hranicemi. A to přesto, že ceny v Německu vzrostly podobně jako u nás. Ušetřit se dá i na dárcích pod stromeček.

Foto: Pavel Karban, Právo

Mezi nakupujícími v obchodech v polské Ratiboři bylo ve čtvrtek dopoledne jen minimum Čechů.

Článek

Tři zlotůvky nebo dvacet korunek, hlásí ve čtvrtek ráno žena obsluhující parkoviště u tržnice v polském Zabelkově řidičům. Až na pár výjimek se přitom jedná o auta s českou, a hlavně moravskoslezskou espézetkou. Na trh do Zabelkova, vzdáleného od Bohumína něco málo přes šest kilometrů, jezdí Češi běžně po celý rok. Teď na konci roku jich je prý ale víc.

V akci jsme třeba koupili levný adventní kalendář s hračkami
nakupující v Heidenau

„Berou všechno. Ovoce, zeleninu, maso, vajíčka, máslo,“ vyjmenovává jeden z prodejců. Důvodem, proč je tržnice lákavá, je hlavně cena. Kilogram másla, které se tu prodává po 200 gramech, vyjde na 225 korun, zatímco v polském supermarketu Auchan v Ratiboři, vzdálené asi 42 kilometrů od Ostravy, je za 233 a v hypermarketu v ostravském Foru Nová Karolina za 251 korun.

Kilogram vlašských loupaných ořechů vyjde v polské tržnici na 200 korun, v Auchanu na 223 a v Ostravě zaplatí zákazník za neloupané ořechy 139,90 korun.

Za 30 vajec velikosti S se v Zabelkově platí 120 korun, typ M je o deset korun dražší. V ratibořském hypermarketu mají vejce balená jen po deseti, při nákupu 30 kusů velikosti S se platí 125 korun. To v Ostravě bylo 30 vajec typu M za ak­ční cenu 119,90 vyprodáno, kdo si ale vzal tři balení po deseti, zaplatil dohromady 134,70 koruny.

Rusnok: Inflace už nebude tak nízká, jako bývala dříve

Ekonomika

Co na tržnici nemají, je cukr či mouka. Rozdíl mezi cenou hladké mouky v Polsku a Česku je jen nepatrný, neboť u našich severních sousedů stojí v obchodech 17,10, u nás 17,90 koruny.

Protože je dopoledne, pohybují se po tržnici hlavně čeští senioři. Hned celý autobus důchodců dorazil během čtvrtečního dopoledne do Zabelkova ze zhruba 60 kilometrů vzdáleného Libhoště na Novojičínsku. Zpět se vraceli často s naditými taškami. „Zelenina i nějaké to oblečení,“ prozradila jedna z libhošťských žen, kterou těšily nejen pořízené úlovky, ale i fakt, že na tržnici může platit hotově korunami.

V Německu se menší nákup běžných potravin po započítání cesty nevyplatí

Zatímco poblíž hranic nakupují Češi hlavně ve stáncích a tržnicích i během týdne, vnitrozemí Polska je láká až o víkendu. Kromě potravin tam jezdí lidé nakupovat elektroniku. „Hlavně lednice, pračky, sušičky, takové ty větší věci,“ prozrazují prodavačky elektra v Auchanu, co Češi nejvíc nakupují během roku.

Teď před Vánocemi ale udělají terno i s drobnější elektronikou. Například bezdrátová sluchátka, která stojí v Česku 1199 korun, vyjdou na 1035 korun. U ovladače k Xboxu, jenž je u nás za 1599, ušetří v Polsku 149 korun.

I když ceny v Německu vzrostly podobně jako v Česku a menší nákup běžných potravin se po započítání cesty nevyplatí, Čechy dlouhá léta oblí­bený obchod Real v šestnácti­tisícovém Heidenau mezi Drážďany a Pirnou má pro našince stále kouzlo. Lákadlem jsou nyní například čokolády, sušenky a různé pochutiny, ušetřit se dá i při různých akcích. Někteří zákazníci míří stále za kvalitou, o které tvrdí, že je v Německu vyšší.

Ve čtvrtek bylo na parkovišti aut s českými registračními značkami jen několik. Podle rodiny z Prahy, která ve čtvrtek dopoledne v Realu také nakupovala, se nyní v Německu vyplatí kupovat například čokolády nebo bonboniéry. Například stogramová čokoláda Merci stojí v Realu v přepočtu 36,50 koruny, v českých obchodech stojí běžně 54,90. Podobné je to i u obyčejné mléčné čokolády, která v Německu vyjde na 12 korun, v ústeckém Globusu stojí 17,90 koruny. „Když ušetříte na jedné věci třeba 30 korun a nakoupíte deset kusů, tak je to 300 korun,“ řekl muž Právu.

Každý pátý Němec sahá do úspor, aby vyžil, ukázal průzkum

Ekonomika

Jeho paní uvedla, že se vyplatí nakoupit i některé sýry. Za nákupy vyráží rodina pravi­delně čtyřikrát až pětkrát ročně.

Základní suroviny se při kurzu 24,50 koruny za euro dají pořídit nepatrně levněji než v Česku. Kilogram hladké mouky vyjde na 19,30 koruny, kilogram nejlevnějšího másla stojí 9,16 eura, tedy v přepočtu 224 korun, cukr je za 31,60 koruny za kilogram. V akci byl cukr v ústeckém obchodě Globus ve čtvrtek k sehnání za 28,90 koruny, hladká mouka ale za 16,90 koruny.

Podle Jitky Tirpákové z Litoměřicka se může vyplatit nákup hraček pro děti značek Lego nebo Playmobil. „Když je akce, dají se sehnat levněji, například jsme takhle koupili levný adventní kalendář s hračkami,“ řekla Právu. „V obchodě v Drážďanech jsme sehnali velmi levně povlečení a ručníky. Je to o náhodě, na jaký narazíte výprodej. Určitě se do Německa před Vánocemi ještě chystáme, ale chceme si hlavně užít vánoční trhy, které jsou v Sasku překrásné,“ doplnila.

S půjčkami na Vánoce budou lidé letos opatrnější

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám