Hlavní obsah

Původní daň na naftu se do prázdnin vrátit nestihne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřební daň u nafty se zřejmě už během léta navýší o 1,5 koruny zpět na původní úroveň, tedy 9,95 koruny za litr. V úterý to v prvním čtení schválila Poslanecká sněmovna, když rozhodla, že kvůli nynějšímu poklesu cen nafty již zvýhodnění o 1,5 koruny za litr, které zavedl kabinet vloni, není potřeba. Vládní koalice chtěla novelu původně schválit zrychleně v úvodním kole, aby daň vzrostla už k 1. červenci, hnutí ANO to ale vetovalo, a novela tak půjde standardní legislativní cestou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

„Vývoj na ropných trzích je velmi příznivý a vidíme, jak jsou nyní nízké ceny nafty, a vidíme rozdíl mezi cenou za litr nafty a benzinu. Vláda tedy vyhodnotila, že v této chvíli není třeba tuto komoditu podporovat z veřejných zdrojů, peněz daňových poplatníků, a navrhuje, abychom se vrátili na původní výši spotřební daně na motorovou naftu,“ řekl na úvod projednávání ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Ke snížení spotřební daně na naftu o 1,5 koruny přistoupila vláda premiéra Petra Fialy (ODS) vloni ve snaze zmírnit dopady tehdy vysokých cen paliv v návaznosti na energetickou krizi a válku na Ukrajině. Úleva měla původně platit do konce roku 2023, ale právě kvůli nynějšímu poklesu vláda chtěla u nafty daň vrátit na původní částku, tedy 9,95 koruny za litr, už od července.

Když kabinet vloni rozhodoval o snížení sazby, tak cena za litr nafty mnohdy přesahovala částku 44 korun, nyní se prodává okolo 30 korun. Návrat sazby daně na původní hodnoty má podle Stanjury přinést do státního rozpočtu zhruba 800 milionů korun.

Vláda vrátí původní spotřební daň u nafty

Ekonomika

Vládní koalice původně chtěla novelu schválit zrychleně už v prvním čtení, tomu však zamezilo hnutí ANO, které novelu vetovalo.

ANO: Sliby jako pápěří

„S návrhem nemůžeme souznít. Není to dobré rozhodnutí. Cena nafty v posledních týdnech opravdu spadla, je konkurenceschopná. V cenách nafty jsme na tom teď podobně jako okolní zahraniční země,“ stavěl se proti návrhu poslanec a stínový ministr dopravy ANO Martin Kolovratník.

Šéfka poslanců ANO a bývalá šéfka státní kasy Alena Schillerová následně vládě vytkla, že kabinet „porušuje své sliby“ voličům a vetovala za klub ANO zrychlené projednání novely.

„Sliby této vlády mají váhu jako pápěří. Snížení spotřební daně u nafty vláda slibovala do konce roku, je 16. května 2023 a vláda posílá do Sněmovny novelu, která má vrátit ještě před prázdninami spotřební daň na původní hodnotu,“ řekla Schillerová.

Veto zdůvodnila tím, že hnutí chce o novele diskutovat ve výborech a chce slyšet zdůvodnění, proč vláda „neustále porušuje své sliby“.

Stanjura si následně povzdechl, že opozice nevyslyšela jeho prosbu, aby novela prošla zrychleně a zvýhodnění přestalo platit už od července. „Respektuji, že má někdo jiný názor, ale mohli jste ho projevit jinak, třeba to nechat projít devadesátkou a hlasovat proti. Změna mohla platit od 1.7. Kritizujete, že je to narychlo. Proč jste to nekritizovali, když jsme to zaváděli? Také to bylo narychlo. Kde jste byli? Najděte si fér argumenty, ať vás nemusím obviňovat z dvojího přístupu,“ konstatoval šéf státní kasy.

Ačkoliv ANO vetovalo zrychlení schválení během prvního čtení, Stanjura prosadil zkrácení lhůty na projednání na 30 dní. Druhé čtení novely by tak mohlo proběhnout ještě v druhé polovině června.

Čistokrevný daňový balíček, jsme zděšení, tepe Schillerová vládu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám