Hlavní obsah

Čistokrevný daňový balíček, jsme zděšení, tepe Schillerová vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda představila čistokrevný daňový balíček, tepala v úterý na řádné schůzi Sněmovny šéfka poslanců ANO Alena Schillerová kabinet kvůli 58 opatřením, kterými chce „vrátit Česko do formy“. Protestovat proti opařením chce i SPD. Vládní poslanci chtějí projednat zvýšení spotřební daně z nafty na původní úroveň nebo novelu zákoníku práce. Před tím se ale očekává dlouhá diskuse o programu, poslanci mohou jednat i po půlnoci.

Živě: Jednání sněmovny 16. 5. 2023Video: psp.cz

 
Článek

Jednání Sněmovny začalo ve 14 hodin. Koaliční poslanci okamžitě prohlasovali, že mohou jednat i po půlnoci. Očekávají totiž dlouhou diskusi o programu.

Hned na úvod si vzala slovo šéfka klubu poslanců ANO Alena Schillerová, která navrhla na program nový bod s názvem „daňový balíček“. „Máme za sebou rok a půl slibů a přesvědčování, že pětikoalice představí poctivou konsolidaci, se kterou šli do voleb. Bohužel se opět jejich sliby rozplynuly a vláda představila čistokrevný daňový balíček. Náš údiv a zmatení přechází ve zděšení,“ upozornila na plénu.

Hnutí ANO podle ní nesouhlasí se zvyšování daní živnostníkům, zrušením školkovného, daňových výjimek pro studenty nebo se zvýšením daně z nemovitosti.

Kvůli konsolidačnímu balíčku a důchodové reformě chce protestovat i druhé opoziční hnutí SPD.

Vláda ale upozorňuje, že návrhy jdou teprve do legislativního procesu a do dolní komory je chce přinést před letními prázdninami.

Spotřební daň z nafty i odvolání Köppla

Koalice chce na schůzi tento týden probrat zvýšení spotřební daně z nafty o 1,5 koruny na původní částku 9,95 koruny za litr, a to vzhledem k nynějšímu poklesu ceny tohoto paliva už od července. Původně měla úleva platit do konce roku.

Poslanci chtějí řešit i pravomoc vlády ke zvyšování základního jmění státních podniků. To chce vláda kvůli situaci ve ztrátové České poště. Kabinet plánuje, že Sněmovna schválí obě novely zrychleně v úvodním kole.

V úvodním sněmovním kole by chtěl koaliční tábor probrat také novelu zákoníku práce, která upravuje práci z domova, kratší úvazky rodičů s menšími dětmi a práci na dohody.

V úterý se koalice také plánuje opět pokusit o odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Dříve se jí to již třikrát nepodařilo kvůli zdržovací taktice opozice. Köpplovo odvolání doporučil sněmovní volební výbor kvůli střetu zájmů. Köppl tvrdí, že zákon neporušil, a proti případnému odvolání se hodlá bránit u soudu.

Nezodpovědnost. K diskusi nepatří nátlakové akce, reaguje Fiala na stávkovou pohotovost odborů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám