Hlavní obsah

Vláda vrátí původní spotřební daň u nafty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda rozhodla o vrácení spotřební daně z nafty, kterou loni snížila, na původní hodnotu, tedy 9,95 koruny za litr. Hodnotu snížila kvůli vysokým cenám paliv, ty ale nyní klesají. O vrácení původní výše daně ve čtvrtek informoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Mělo by se tak stát od léta.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ministr dopravy Martin Kupka při čtvrteční návštěvě Brna

Článek

Daň nižší o 1,5 koruny měla původně platit do konce tohoto roku. „Situace se ale změnila k lepšímu a cena nafty výrazně klesla,“ řekl Kupka. Průměrně se litr nafty nyní prodává za 32,6 koruny. To je nejméně za rok a půl.

„V současnosti atakuje cena nafty třicetikorunovou úroveň. Když vláda přijímala sníženou úroveň spotřební daně, přesahovala cena nafty 44 korun. Na to musíme i v souvislosti se zadlužením státu reagovat,“ uvedl Kupka.

Návrat sazby daně by podle ministerstva dopravy znamenal do státního rozpočtu více než 720 milionů korun měsíčně.

Z litru benzinu se před úpravou odváděla daň 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny. Kupka připomněl, že teď záleží na jednání v Poslanecké sněmovně.

Zvýšení sazby spotřební daně z nafty na původní hodnotu se nelíbí dopravcům. Podle sdružení Česmad Bohemia české dopravce opět připraví o jejich konkurenceschopnost. Ovšem ceny, jaké jsou u nafty u čerpacích stanic nyní, byly i před zdražováním pohonných hmot loni na jaře.

Nižší daň, která platí od loňského června, měla zajistit srovnání konkurenčního prostředí, například s Polskem. Od loňského června do září byla snížena také daň u benzinu.

Anketa

Je správné vrátit spotřební daň u nafty na hodnotu z doby, než začala nafta zdražovat?
Ano
40,6 %
Ne
59,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23787 čtenářů.

Nafta je nejlevnější za 19 měsíců, zlevnil i benzin

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám