Hlavní obsah

Putin válku prohraje, řekl Lipavský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ruský prezident Vladimir Putin prohraje válku proti Ukrajině, kterou nesmyslně rozpoutal, uvedl v pátek před senátory šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis v Senátu varoval, že vyjádření podpory nestačí, a apeloval, aby se Evropa probudila z letargie a krvácející zemi začala okamžitě pomáhat.

Foto: ČTK

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

„Jsem přesvědčen, že Putin válku, kterou nesmyslně rozpoutal, prohraje,“ prohlásil Lipavský. Důvodem je podle něj jednotný postoj západních států.

Vedení Ruska bude podle ministra čelit následkům. „V noci na dnešek pokračovalo bombardování země včetně Kyjeva. Putin se rozhodl pro válku, chaos a utrpení, a to nejen obyvatel Ukrajiny, ale i vlastních,“ řekl v horní komoře.

ČR uzavřela i konzulát ve Lvově. Vláda pošle pomoc 300 milionů

Domácí

Před senátory vystoupili i další ministři a také ukrajinský velvyslanec. Ten burcoval k razantnějšímu postupu.

„Když padne Ukrajina, Putin dostane znamení, že může postupovat dále. Na nás si jen zkouší reakce Západu. Musíme jednat společně, nesmíme se bát,“ uvedl.

Probuďte se z letargie

Každý další den bez reakce podle něj znamená ztrátu na životech. „Vyjádření podpory a solidarity nestačí, situace je kritická. Svět si stále myslí, že musíme čekat, až bude hůř. Ukrajina ale krvácí. Musíme jednat teď,“ řekl.

„Evropa musí začít okamžitě pomáhat a probudit se z letargie,“ zdůraznil.

Rusové míří na Kyjev. Postup jsme zastavili, tvrdí Ukrajinci

Evropa

V noci na pátek bylo bombardováno také hlavní město Ukrajiny Kyjev, odkud je hlášena střelba.

„Ukrajinská armáda statečně drží obranu, síly se ale přibližují blíž a blíž. Byly zničeny stovky ruských vojáků, tanky, letadla nebo helikoptéry. Ztráty neseme i my, a to i mezi civilisty. V bojích včera padlo 136 vojáků, nejméně 316 bylo zraněno,“ oznámil.

Ukrajina podle něj potřebuje hlavně zbraně a pohonné hmoty.

Ukrajina zůstala v boji sama, stěžuje si Zelenskyj

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám