Hlavní obsah

ČR uzavřela i konzulát ve Lvově. Vláda pošle pomoc 300 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika po velvyslanectví v Kyjevě uzavřela nově i generální konzulát ve Lvově, informoval v pátek šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Pomoc pro české občany je organizována ze sousedních zemí, zejména z Polska. Ukrajině, která čelí invazi z Ruska, je podle ministra Česko připraveno poskytnout humanitární pomoc ve výši 300 milionů, což by měla schválit vláda.

TK ministra zahraničních věcí Jana Lipavského Video: ČTK

 
Článek

V systému DROZD, kam se mohou registrovat lidé pro případ potíží při cestách do zahraničí, je na Ukrajině evidováno kolem 150 osob. „Nejsme schopni odhadovat vývoj situace,” uvedl ministr v pátek ráno na tiskové konferenci.

Lipavský se vrátil i k čtvrtečnímu jednání lídrů zemí EU, kteří schvalovali sankce proti Rusku. Lipavský připomněl, že Česká republika prosazovala co nejtvrdší sankce včetně vyloučení Ruska ze systému SWIFT. To neprošlo, nicméně sankce jsou podle ministra tvrdé a již nyní se neformálně začíná hovořit o dalším kole sankčních opatření.

Lídři zemí EU schválili sankce proti ruským bankám a rafineriím

Ekonomika

Ruská armáda v noci na čtvrtek zahájila letecký i pozemní útok na Ukrajinu. Boje jsou hlášeny po celé zemi.

Krok Ruska odsoudily české politické špičky. Poslanci přijali usnesení, ve kterém odsoudili ruskou vojenskou akci vůči Ukrajině jako barbarskou, neomluvitelnou a nevyprovokovanou, která ohrožuje základy bezpečnostní architektury v Evropě.

Rusové míří na Kyjev. Postup jsme zastavili, tvrdí Ukrajinci

Evropa

V pátek ještě kvůli situaci na Ukrajině zasedne mimořádně vláda premiéra Petra Fialy (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám