Hlavní obsah

Rusové míří na Kyjev. Postup jsme zastavili, tvrdí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Cílem ruské agrese je Kyjev. Právě k němu míří ruské tanky. Jejich postup ale zastavili ukrajinští obránci, když u obce Ivankiv vyhodili do vzduchu most. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek ráno uvedl, že se podařilo zastavit postup ruských vojsk ve většině směrů. Zopakoval, že Kyjev nečelil takovému útoku od napadení nacisty.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští obránci odstřelili most u Ivankiva, aby zabránili postupu ruských vojskVideo: AP

 
Článek

O odpálení mostu informovala Ukrajinska Pravda s odvoláním na své zdroje v generálním štábu.

Ivankiv je na půl cesty od běloruských hranic do Kyjeva. U obce Dymer, vzdálené od Ivankiva asi 35 km, ale probíhají boje. Obec leží nedaleko břehů přehrady na Dněpru nad Kyjevem.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Zahraniční

Ruské jednotky mohou od Dymeru postupovat na 25 kilometrů vzdálené předměstí Kyjeva Vyšgorod, nebo se spojit s výsadkáři, kteří ovládli letiště firmy Antonov u Hostomelu.

„Ukrajinští výsadkáři bojují v oblastech obcí Dymer a Ivankiv, kudy postupuje velké množství obrněné techniky nepřítele,“ uvedl ukrajinský generální štáb s tím, že u Ivankiva se podařilo zastavit postup na řece Teteriv.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Zastaven útok přes Černihiv

Ukrajinské jednotky podle vrchního velitelství ukrajinských ozbrojených sil zastavily i postup ruských jednotek po levém břehu Dněpru ke Kyjevu z Běloruska přes Černihivskou oblast a její správní středisko Černihiv.

„V černihivském směru a přímo na přístupu k Černihivu udržela ukrajinská armáda obranou linii a odrazila průnik ruských sil. Nepřátelská technika se musela stáhnout od Černihivu směrem k Sednevu a od Horodni k Semenivce,“ uvedlo vrchní velení s výzvou „smrt nepříteli“. Dodalo, že se podařilo získat nepřátelskou techniku s dokumenty ruských vojáků.

Smrt je blízko, snad přežijeme, modlí se Kyjevané

Zahraniční

Siréna ve Lvově na UkrajiněVideo: LucasFoxNews

Pozor, toto není cvičný poplach

V pátek ráno kolem 7:00, se nad Kyjevem opět rozhoukaly sirény varující před vzdušným útokem. Doprovázela je výzva lidem, aby běželi do krytů: „Pozor, toto není cvičný poplach. Vyhlášeno nebezpečí ze vzduchu. Jakmile slyšíte sirény, okamžitě zamiřte k nejbližšímu úkrytu.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zničený obytný dům na předměstí KyjevaVideo: Reuters

Všechny stanice metra zůstávají otevřené a slouží jako kryty.

Sirény houkaly i ve Lvově. Poradce ministra vnitra Anton Heraščenko v pátek uvedl, že „pokračují útoky střelami s plochou dráhou letu nebo balistickými raketami“.

Přirovnání k nacistické agresi 

„Z nebe nad Kyjevem se bombardovalo. Hořel obytný dům. K takovým útokům na naše město nedošlo od roku 1941,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátečním prohlášení na videu a srovnal tak ruskou agresi s tou nacistickou.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko uvedl, že tři lidé byli zraněni a jeden je v kritickém stavu, když trosky rakety zasáhly dům 7-A na ulici Košitcja.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukrajinci se před hrozbou Ruska ukryli v kyjevském metru.Video: Reuters/AP

Prezident se označil za cíl číslo 1

Zelenskyj také uvedl, že cílem ruské agrese je vedení země: „Podle informací, které máme, mě nepřítel označil za cíl číslo jedna. Moji rodinu jako cíl číslo dvě. Chtějí politicky zničit zemi tím, že zničí hlavu státu.“

Zdůraznil, že spolu s dalšími činiteli nezbytnými pro fungování státu přesto zůstává v kyjevské vládní čtvrti a na Ukrajině je stále i jeho rodina.

Podle prezidenta padlo v bojích od čtvrtka 137 ukrajinských vojáků. Dalších 316 jich bylo zraněno. Uvedl, že Rusové přišli o 800 mužů, ale není jasné, zda jsou to padlí, nebo i zranění a zajatí, zmínila stanice CNN s tím, že čísla nelze ověřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám