Hlavní obsah

Přiznání omylu nestačí. Omluvte se a abdikujte, vyzvali Zemana expolitici

Prezident Miloš Zeman se podporou ruského prezidenta Vladimira Putina stal spoluviníkem ruské agrese na Ukrajině a měl by abdikovat. Vyzvalo ho k tomu ve společném prohlášení osm bývalých politiků nebo signatářů Charty 77 včetně někdejšího předsedy vlády a Senátu Petra Pitharta, bývalé ombudsmanky Anny Šabatové nebo Zemanova protikandidáta z minulé volby hlavy státu Michala Horáčka.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Pithart

Článek

Podle nich neexistuje způsob, jak by mohl svou vinu odčinit. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ponechal výzvu bez komentáře.

Osm prezidentů včetně Zemana podpořilo přijetí Ukrajiny do EU

Domácí

„Výkon úřadu prezidenta republiky jste od začátku založil na popírání základní ústavní charakteristiky českého státu jako státu demokratického a právního, respektujícího universální koncept lidských práv,“ uvedli signatáři.

Vyčetli mu dlouholetou podporu „putinovské diktatury“ v Rusku a jejích lží vůči Česku a jeho spojencům. „Dnes jste spoluviníkem nevyprovokované agrese a utrpení milionů Ukrajinců,“ poznamenali.

Zeman a jeho nejbližší spolupracovníci podle autorů prohlášení příliš dlouho podporovali politiku Putina, na jehož rozkaz ruská armáda páchá na Ukrajině zločiny proti lidskosti.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

„Neexistuje způsob, jakým by politik demokratické země mohl tak tíživou spoluvinu odčinit. Vaše přiznání omylu nemůže vyvážit vaši podporu anexe Krymu a okupaci části ukrajinského území z roku 2014 či rozšiřování nepravd o teroristických útocích ruských komand u nás i v Evropě,“ uvedli. Je proto podle nich spoluviníkem Putinova rozhodnutí „namířit na demokratický svět jaderné zbraně“.

Zeman podle signatářů jako prezident a vrchní velitel selhal. „Zbývá vám poslední a jediná čestná cesta: Omluvte se ukrajinskému lidu, České republice i našim spojencům a co nejdříve abdikujte!“ napsali.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

Za postoje vůči Rusku byl Zeman kritizován opakovaně. V polovině února v době, kdy američtí představitelé spojence upozorňovali na nebezpečí ruského útoku vůči Ukrajině, se vyjádřil v rozhovoru v Mladé frontě DNES, že ozbrojený útok neočekává. Informace o datu začátku války označil za blamáž amerických tajných služeb. Poté, co Rusko skutečně o týden později útok zahájilo, v projevu uznal svou chybu a postup Ruska důrazně odsoudil jako zločin proti míru. Od té doby podporuje tvrdé sankce proti Rusku.

Zeman k NATO: Sankce jsou k smíchu, vylučme Rusko ze systému SWIFT

Domácí

Vedle Šabatové, Pitharta a Horáčka jsou pod výzvou uvedeni také bývalý ministr vnitra Jan Ruml, exministr spravedlnosti Jan Kalvoda, někdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb, bývalý poslanec Ivan Gabal a publicista Jan Urban.

Reklama

Související články

Ruští multimiliardáři se začali bouřit

K ukončení konfliktu, který vyvolal útok prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu, vyzvali podle stanice CNN dva ruští multimiliardáři Michail Fridman a Oleg...

Výběr článků

Načítám