Hlavní obsah

Příjem od státu hlásí skoro každý čtvrtý Pirát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z hlavních rozdílů mezi Piráty a ostatními stranami má být transparence. I proto svým voličům jako jediní slíbili zveřejnit veškeré příjmy, které jim plynou z veřejných rozpočtů. Ke konci dubna se k nim přihlásil skoro každý čtvrtý Pirát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na snímku pirátští europoslanci a lídr strany zleva Markéta Gregorová, Ivan Bartoš, Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa

Článek

Až po upozornění Práva se přidal i předseda a ministr Ivan Bartoš. Šéf poslanců Jakub Michálek vysvětlil, že je to dobrovolné.

„Piráti jsou transparentní. Naše příjmy z veřejných rozpočtů jsou také veřejné; aby byly i snadno dohledatelné, vznikla tato stránka. Jde o centralizovaný seznam příjmů těch Pirátů, kteří je zadali v aplikaci Nalodění. Pokud zde nějaký příjem není, buď dotyčný/á žádný nepobírá, nebo jej ještě nezadal/a,“ píše se na pirátských stránkách.

Své příjmy z veřejných rozpočtů nahlásilo na stránkách 258 Pirátů a Pirátek. Po upozornění Práva, že v seznamu chybí někteří europoslanci a ministři, číslo stouplo na 267. Vzhledem k tomu, že pirátů je celkem 1184, z veřejných rozpočtů přiznává peníze skoro každý čtvrtý Pirát.

Na síti Piráti lamentují, ale kurz nemění

Domácí

Bartoš se zapsal až po upozornění

„Zakládání údajů do tabulky příjmů je obecně vzato dobrovolné,“ řekl Právu Michálek. „V poslaneckém klubu jsme se dohodli, že na tento systém naběhneme do konce dubna, pak bychom zvážili, jak to dále vztáhnout na další lidi,“ dodal.

Sám svůj měsíční poslanecký plat a paušální náhrady na pirátských stránkách zveřejnil v čistém. Jako poslanci a předsedovi klubu mu to v lednu dělalo 137 tisíc Kč, dalších asi sedm tisíc Kč dostává jednou za rok jako předseda dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu.

Po upozornění Práva se do tabulky přidal i šéf Pirátů Bartoš. Jako měsíční plat člena vlády uvádí přes 198 tisíc Kč, další 2000 pak jako poslanecké náhrady a skoro 4000 za předsedání Státního fondu rozvoje bydlení.

Příjmy poslanců, senátorů, ministrů nebo radních nejsou žádné tajemství, vyplývají totiž ze zákona. Liší se obvykle jen výší paušálních náhrad. Vládní koalice nyní řeší možnou úpravu platů, aby lépe odrážely ekonomický stav země. Dosud se počítají pomocí různých koeficientů podle průměrného platu v zemi.

Europoslanci ukazují jen plat bez náhrad

Europoslanci Markéta Gregorová, Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa vykázali v tabulce příjem 7646 eur, tedy 183 tisíc Kč. Nezveřejňují k tomu paušální náhradu 113 tisíc Kč, kterou dostává každý europoslanec na pronájem kanceláře a reprezentaci. K tomu mají denní náhradu zhruba 8000 Kč za každý jednací den, pokud podepíšou prezenci.

V protidrogové komisi zasedl za Piráty Veverka odsouzený za toxikomanii. Absurdní, tepe pražská opozice

Domácí

„Příspěvek na pokrytí denních nákladů spojených s fyzickou přítomností poslance v parlamentu je paušálním příspěvkem, který je vyplácen na denní bázi na základě fyzické přítomnosti poslance v parlamentu. Jeho přesné vykazování by bylo administrativně náročné. Výše denního příspěvku je opět veřejně známá informace a žádný předpis neukládá povinnost vykazovat jeho přijetí,“ napsala Právu mluvčí Pirátů Veronika Šmídová.

Paušální náhradu 113 tisíc Kč za příjem europoslanci nepovažují. „Není to příjem poslanců, jde o rozpočet na platby provozu kanceláře, například nájemné kanceláře, kancelářské potřeby, elektrotechniku atd.,“ uvedla.

Nakládání s těmito penězi pirátští europoslanci vykazují na transparentních účtech. Ukazují mimo jiné i nákupy v drogeriích, e-shopech, supermarketech a za jízdenky.

Mezi Piráty, hlásícími své příjmy z veřejné kasy, chybí například ministr zahraničí Jan Lipavský, náměstek ministra vnitra a exposlanec Lukáš Kolářík, náměstek na zemědělství a exposlanec Radek Holomčík nebo analytik a Bartošův poradce na ministerstvu pro místní rozvoj Janusz Konieczny.

Příjmy oproti tomu zveřejnil Bartošův náměstek a exposlanec Ondřej Profant. Jeho plat se podle rozpisu každý měsíc mění. V březnu přiznal příjem z pozice náměstka přes 76 tisíc, v srpnu dostal skoro 120 tisíc, loni v únoru přes 432 tisíc jako odchodné ze Sněmovny.

„Žádný z náměstků by neměl mít problém s tím, pokud bude jeho vyžádaný plat zveřejněn, protože to je dané zákonem. Výhledově chceme ve zveřejňování pokračovat i na další osoby, které jsme nominovali,“ dodal šéf pirátských poslanců Michálek.

Bartoš: Strategii na digitalizaci máme skvělou, s realizací je to horší

PoliTalk

Reklama

Výběr článků

Načítám