Hlavní obsah

V protidrogové komisi zasedl za Piráty Veverka odsouzený za toxikomanii. Absurdní, tepe pražská opozice

Pirát Robert Veverka, který byl odsouzen za šíření toxikomanie, zasedne v protidrogové komisi. V pondělí to schválila pražská rada. Jeho členství v komisi se stalo vzápětí tématem čtvrtečního zastupitelstva. Opozice to na jednání ostře zkritizovala a požadovala personální změnu. Bývalý primátor Zdeněk Hřib (Piráti) za Veverkou stojí, odsouzen byl podle něj kvůli absurdnímu zákonu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Šéfredaktor časopisu Legalizace Robert Veverka

Článek

Pirát Veverka, který je šéfredaktorem časopisu Legalizace, byl odsouzen za šíření toxikomanie. Podle soudu časopis propaguje drogy. Mělo jít například o recepty na jídla s obsahem konopí a další texty, které podle obžaloby vyzdvihovaly účinky látek z konopí a navozovaly dojem legality jeho pěstování a výroby drog z něj. Původně měl dostat podmínku, nakonec mu odvolací soud vyměřil peněžitý trest ve výši 100 tisíc korun. Podle verdiktu měl vědět, že on i časopis mohou ovlivnit rozhodnutí jiných osob, aby nelegálně pěstovaly konopí. Veverka to odmítá. Piráti jsou dlouhodobě pro legalizaci konopí.

V pondělí pražská rada rozhodla o Veverkově členství v protidrogové komisi, což se stalo vzápětí také tématem čtvrtečního jednání zastupitelstva. Veverku v komisi totiž nechce opozice, prosadit zařazení příslušného bodu na program se jí ale nepodařilo.

Opozice na koni

„Přijde mi absurdní, aby člověk, který je pravomocně odsouzen za šíření toxikomanie, seděl v komisi, která má proti tomuto jevu bojovat,“ řekl k tomu Novinkám Ondřej Prokop z ANO.

Šéfredaktor časopisu Legalizace dostal místo podmínky peněžitý trest

Krimi

„Je to nehorázné,“ prohlašoval také na plénu, kde zároveň připomněl, že Piráti odmítali obžalovaného Jana Wolfa (KDU-ČSL) v pražské radě, nyní však sami nominovali odsouzeného do komise. „To jim zřejmě nepřekáží,“ míní Prokop.

A podobně se proti Veverkovu členství v komisi vyjádřil i Prokopův spolustraník Patrik Nacher. „V případě, že by Piráti trvali na této nominaci, tak bychom mohli přejmenovat tuto komisi na prodrogovou,“ prohlašoval na plénu.

„Je to zajímavé. Je to s podivem,“ reagoval pro Novinky také šéf opoziční Prahy Sobě Jan Čižinský. A Veverkovo členství tepala také opoziční SPD. „Je zajímavé, že tyto problematické kandidáty stále nominují na důležité veřejné pozice,“ uvedl Milan Urban.

Piráti: Problém je v absurdním zákonu

Piráti Veverkovo členství v komisi ale hájí. „Pan Veverka nebyl odsouzen za žádný prohřešek související se správou veřejného majetku či s korupcí. To nelze říct o všech pražských politicích,“ řekl Novinkám Hřib s tím, že Veverka patří k odborníkům.

Jedním dechem také poznamenal, že Veverka byl odsouzen kvůli absurdnímu zákonu. „Mohli by podle něj být odsouzeni i autoři lékařských učebnic. Zákon má být změněn, shoduje se na tom více než 90 procent odborníků,“ uvedl. Podobně dříve argumentoval také sám Veverka.

Zařazení příslušného bodu na program odmítli ale i další členové pražské koalice. „Respektuju, že je to návrh koaličního partnera. Má na tu problematiku radikálnější názor než politici Spolu, ale mně osobně on nevadí. Byl odsouzen, ale ne za majetkovou, korupční či jinou podobnou činnost,“ řekl Novinkám Jiří Pospíšil (TOP 09).

I on však poukázal na dvojí metr ze strany Pirátů, kdy v době vzniku pražské koalice odmítali zasednout ve stejných lavicích s trestně stíhaným Janem Wolfem (KDU-ČSL). „To je ten rozdíl mezi námi. Já bych ho asi sice nenavrhl, ale respektuji, že si ho navrhli koaliční partneři,“ zdůraznil.

Hřib v tom ale problém nevidí. „Obvinění (Wolfa) je postavené na problému ve správě veřejného majetku. To je rozdíl oproti panu Veverkovi. Já doufám, že zákon, podle kterého byl pan Veverka odsouzen, bude změněn spolu s legalizací konopí,“ řekl Novinkám.

Rozsudek mě uráží, říká odsouzený pirátský zastupitel Veverka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám