Hlavní obsah

Pražská hygiena nestíhá, pomůžou jí kolegové z krajů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražským hygienikům pomohu při trasování kontaktů pacientů s nákazou covid-19 kolegové z krajských hygienických stanic. V pondělí to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitelka pražské krajské hygienické stanice Zdeňka Jágrová

Článek

Vojtěch, který je stále v karanténě, jednal formou telekonference s řediteli krajských hygien. V Praze se v posledních dnech koronavirus šíří a metropole je na ministerském semaforu v oranžovém stupni rizika, který znamená počínající komunitní přenos.

„Protože největší zátěž je nyní na krajské hygienické stanici Praha, oslovili jsme ředitele ostatních hygienických stanic, aby v případě volných kapacit vyčlenili pracovníky, kteří hygieně pomůžou s navoláváním kontaktů,“ uvedl Vojtěch. „Díky chytré karanténě je možné, aby si hygienici navzájem na dálku pomáhali,“ dodal.

Pražská hygiena přiznávala, že nestíhá trasovat všechny potenciálně nakažené. Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová v pátek uvedla, že v hlavním městě se daří jen obtížně trasovat kontakty nemocných s covidem-19.

Přes mimořádné nasazení hygieniků a pomoc od mediků či armády není podle ní při současném počtu nemocných možné kontaktovat všechny v řádu hodin, jak by si úřady v ideálním případě představovaly. Připustila, že v hlavním městě se trasování daří ze všech českých regionů nejhůř. Lidi s pozitivním testem požádala o shovívavost.

Covid se v Praze často šíří na pracovištích. Trasovat moc nestíháme, přiznávají hygienici

Koronavirus

Praha je jedním z regionů, kde v poslední době přibývá nakažených nejvýrazněji. Ve městě se podle údajů ministerstva zdravotnictví objevilo za posledních sedm dní zhruba 72 nových případů covidu-19 v přepočtu na každých 100 000 obyvatel.

Během neděle přibylo v celé ČR 411 potvrzených případů nákazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám